23948sdkhjf

Delar ut rekordsumma till forskning

305 miljoner är den rekordsumma som Hjärt-Lungfonden delar ut till forskning inom hjärt-, kärl, och lungsjukdomar.
Som resultat av 2016 års insamlingsarbete delar Hjärt-Lungfonden ut rekordsumman 305 miljoner kronor till forskning inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.

- Tack vare våra givare kan vi finansiera banbrytande forskningsprojekt som snabbt kan komma ut i sjukvården för att hjälpa människor som drabbas av sjukdomar i hjärta, kärl och lungor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

År 2016 blir den totala utdelningen 305 miljoner vilket är en ökning med 36 miljoner från året innan. De utdelade pengarna fördelar sig på omkring 250 forskningsprojekt som alla fokuserar på att förebygga eller behandla sjukdom i hjärta, kärl eller lungor.

Christina Jern, professor och forskare vid Göteborgs Universitet, leder ett av projekten. Hon tilldelas 3,6 miljoner kronor som stöd för sin forskning om vad som orsakar stroke och livet efter en stroke.

Det totala antalet stroke minskar i Sverige, men ökar hos personer under 65 år. Cirka 28 000 personer drabbades av stroke 2015. Av dem avled 7000 personer och 7000 fick svåra funktionsnedsättningar.

- All forskning vi satsar på ska bidra till att färre dör och blir sjuka samt att de som ändå drabbas av hjärt-kärl- och lungsjukdomar kan få mer tid att leva. Målet för stroke är att halvera antalet som dör och får funktionsnedsättningar av stroke. Vi har valt ut högkvalitativa forskningsprojekt inom stroke som kan bidra till att vi når målet, säger Kristina Sparreljung.

Cirka 250 forskningsprojekt har pågående stöd hos Hjärt-Lungfonden. Stödet sträcker sig vanligtvis över tre år.
Läs även:
Ny forskning får pengar
Forskning kring ny målsökande behandling av prostatacancer. Det är ett av de forskningsprojekt som har beviljats anslag från AFA Försäkring vid 2016 års fjärde anslagsomgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127