23948sdkhjf

Rening i toalett framgångsrik

Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i världen med att testa rening av läkemedelsrester i toaletten med hjälp av enzymer i verklig miljö. Resultaten har varit upplyftande.
Enzymreningsprojektet på Akademiska sjukhuset genomförs i samarbete med Uppsala universitet och företaget Pharem Biotech. Metoden innebär att man renar avloppsvatten från antibiotikarester och andra läkemedelssubstanser med hjälp av enzymer som sitter i toalettblock. Enzymerna frigörs i vattnet vid varje spolning och kan börja bryta ned läkemedelsrester som finns i urin och avföring direkt vid källan, innan de spätts ut. Akademiska sjukhuset är först i världen att testa metoden i en verklig miljö.

- Studieresultaten hittills är så lovande att vi beslutat att gå vidare med ett försök av den färdiga produkten i större skala under våren 2017. Många av de substanser som renas bort är antibiotika, vilket är särskilt viktigt eftersom vi då kan motverka utveckling av antibiotikaresistens. Det är ett måste om vi ska kunna behålla den goda sjukvård vi har idag säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare.

Tio toaletter som är kopplade till samma avloppsstam och ett delflöde på stammen samlades upp i en behållare i botten av stammen. Från det uppsamlade vattnet togs ett samlingsprov varje dygn. Projektet fokuserade på fem substanser som alla används mycket på sjukhuset och/eller har en hög risk för miljöpåverkan; tre antibiotika, en smärtstillande substans och en blodtryckssänkande.

- Enzymrening av läkemedel har testats i form av filter på reningsverk, men inte som toalettblock. Produkten heter PCure och har utvecklats av ett Uppsalabaserat företag. Den ser ut som ett vanligt toalettblock, men innehåller specialdesignade enzymer som frigörs ned i toalettvattnet när patienten spolar. Nedbrytningen påbörjas direkt när enzymerna kommer i kontakt med läkemedelsrester i urin och fekalier, säger Sofia Schultz, miljöstrateg på Akademiska sjukhuset och Landstingets ledningskontor.

Det lyckade projektet har nu fått pris för årets hållbara sjukvårdsinnovation. Bakom priset står Nordiskt Center för hållbar sjukvård i samarbete med Dagens Medicin och Aktuell Hållbarhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11