23948sdkhjf

Ljusning för RA-patienter

En ny tablettbehandling för patienter med ledgångsreumatism, RA, har godkänts av EMA efter positiva fas III-resultat.
I den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine har resultaten från Lillys fas III-studie publicerats. I studien har tablettbehandling med baricitinib, en så kallad JAK-hämmare, visat signifikant bättre effekt än injektionsbehandling med adalimumab hos patienter med måttlig till svår ledgångsreumatism.

EU-kommissionen har godkänt läkemedlet Olumiant (baricitinib) för behandling av måttlig till svår reumatoid artrit, RA, hos vuxna som inte svarar tillräckligt på konventionella sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel. Godkännandet innebär att patienter med RA i Europa blir först med att få tillgång till detta helt nya behandlingsalternativ.

Enligt Lillys fas III-studie, RA-BEAM, uppnåddes en lägre sjukdomsaktivitet, som minskning av antalet ömma och svullna leder, smärtminskning samt en förbättrad fysisk funktion, hos signifikant fler patienter som behandlades med baricitinib än med adalimumab.

- Resultaten av den här studien är imponerande och visar att den nya klassen av läkemedel, JAK-hämmare som man kan ta i tablettform, kommer att ha en stor betydelse för patienter med reumatoid artrit säger Lars Klareskog, professor i reumatologi vid Karolinska Institutet.

Genom hela behandlingsperioden om 52 veckor var andelen allvarliga biverkningar 8 procent för baricitinib och 4 procent för adalimumab.

Olumiant tillhör en ny klass av läkemedel, Januskinas, JAK-hämmare, och är en ny tablettbehandling som ges en gång om dagen för behandling av måttlig till svår ledgångsreumatism. Cytokiner som är beroende av signalämnen, de så kallade JAK-enzymerna, har visat sig ha en roll i uppkomsten och utvecklingen av en rad inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, däribland ledgångsreumatism. Olumiant hämmar JAK-enzymerna och minskar där med sjukdomsaktiviteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065