23948sdkhjf

Myggnät mot ljumskbråck

Sterila myggnät är lika säkra som kommersiella nät vid operationer mot ljumskbråck – men till en betydligt lägre kostnad.
En studie som forskare vid Karolinska Institutet och universiteten i Umeå och Makerere gjort på landsbygden i Uganda visar att steriliserade myggnät istället för kommersiella medicinska nät vid operation mot ljumskbråck öppnar möjligheter för förbättrad vård utan ökade kostnader för sjukvården i låginkomstländer.

Operation vid ljumskbråck är en av världens vanligaste operationer, med cirka 20 miljoner genomförda ingrepp om året. Medicinska bråcknät som används rutinmässigt i höginkomstländer är dyra i låginkomstländer där de ofta kostar över 1000 kr styck. Av den anledningen opereras patienter i dessa länder inte med nät. Komplikationer kan tillstöta och cirka 40 000 människor dör årligen av dessa.

Nu presenteras en hälsoekonomisk analys i British Journal of Surgery . Detta är en uppföljning på tidigare studier , som fastslagit att steriliserade myggnät är lika säkra som kommersiella nät vid operationer mot ljumskbråck. Analysen visar att ljumskbråcksoperation med ett steriliserat myggnät i lokalbedövning kan genomföras till en låg kostnad och att det är mycket kostnadseffektivt. Kostnader som tagits med i analysen är de för personal, lokaler, utrustning, mediciner, material och overhead. Skillnaden beroende på val av nät är över 120 dollar (över 1000 kronor) per operation.

Med myggnät kostar operationen inte mer än den rutinkirurgi utan nät som utförs idag. Detta innebär att operation med nät bör kunna göras tillgänglig för de miljontals människor som lider av bråck i världens fattigare länder. Detta skulle medföra mycket stor patientnytta.

- Nu när vi vet att högkvalitativ vård vid ljumskbråck kan erbjudas till en låg kostnad i låginkomstmiljöer är det hög tid att vi flyttar fram våra positioner, så att de många miljoner människor som lider av ljumskbråck i dessa områden i världen får hjälp. Under den närmaste tiden framöver måste vi lägga fokus på implementering, satsning på patientsäkerhet, kunskapsöverföring och träning av vårdpersonal, säger Jenny Löfgren, läkare och forskare vid Karolinska Institutet och Umeå universitet, som lett studien.

Forskningen har finansierats med anslag från FoU-enheten Region Jämtland Härjedalen, Vetenskapsrådet, Capio Foundation, Svenska Läkaresällskapet samt Rotary.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063