23948sdkhjf

Utredning för mer internationalisering

Regeringen initierar en utredning för internationalisering av högre utbildning och forskning. Agneta Bladh utses till utredare.
I dag åker relativt få svenska studenter utomlands under någon del av sin utbildning. Samtidigt uppmärksammar fler och fler att arbetsmarknaden blir allt mer internationell och att kvaliteten på både forskning och utbildning ökar när lärosäten ökar sina internationella kontakter.

Nu vill regeringen sätta fokus på internationaliseringen inom högre utbildning, därför tillsätter de en utredning i frågan. I utredarens uppdrag ingår att föreslå hur fler studenter kan få ett internationellt perspektiv i sin utbildning och att kartlägga olika lärosätens arbete med internationalisering, samt föreslå åtgärder för hur utbildningen för studenter som inte åker utomlands kan ge internationella erfarenheter och perspektiv.

Ur en annan synvinkel ska utredaren komma med förslag på hur Sverige kan bli ett mer attraktivt land för studenter från andra länder. Där önskar regeringen förslag på ett sammanhängande system för utländska studenters rekrytering, antagning, avgifter och uppehållstillstånd. Man vill också se förslag på hur studenter från länder utanför EU och ESS ska kunna få sina avgifter finansierade inom ramen för lärosätenas utbildningsanslag.

– Studenter och forskare som rör sig mellan olika länder är nyckelaktörer i utbytet av kunskap och idéer. Precis som det är viktigt att svenska studenter studerar utomlands, är det oerhört viktigt att utländska studenter och forskare vill komma till Sverige. Det höjer kvaliteten på svensk utbildning, och i vår globala värld tjänar alla på att svenska universitet och högskolor är internationella miljöer, säger Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

Utredare blir Agneta Bladh, nuvarande ordförande i Vetenskapsrådets styrelse. Hon har tidigare varit generaldirektör för Högskoleverket, statssekreterare i Utbildningsdepartementet och rektor för Högskolan i Kalmar. Utredningen ska slutredovisas senast den 31 oktober 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062