23948sdkhjf

Nu införs ett takbelopp

För första gången finns en övre gräns för hur stort projektbidrag inom medicin och hälsa som är möjligt att söka från Vetenskapsrådet.
Projektbidrag inom medicin och hälsa kan sökas av enskilda forskare. Den sökande ska vara projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet och ha en aktivitetsgrad i projektet om minst 20 procent av en heltidsanställning. Nytt för i år är att det finns en övre gräns för det belopp forskaren kan söka. Det maximala beloppet är 2 500 000 kronor per år.

- Avsikten är att den som söker bidrag ska göra en realistisk budget och tydligt motivera olika utgiftsposter, förklarar Jan-Ingvar Jönsson, som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Medelbidraget för projektbidrag inom området har under de senaste åren har varit cirka 1 miljoner kronor per år. Det lägsta belopp forskaren kan söka är 400 000 kronor per år och nu är alltså maxbeloppet satt till 2,5 miljoner kronor per år.

I ansökans budgetbilaga ska det, liksom tidigare, framgå vilka utgifter som forskningsprojektet omfattar och om projektledaren har sökt eller kommer att söka annan finansiering för projektet – eller redan blivit beviljad medel från annat håll.

- Det är viktigt att det totala beloppet för att genomföra forskningsprojektet är tydligt och att den del som söks från Vetenskapsrådet motiveras, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Vid bedömningen av ansökningar till Vetenskapsrådet används fyra kvalitetskomponenter: 1) nytänkande och originalitet, 2) projektets vetenskapliga kvalitet, 3) de(n) sökandes kompetens samt 4) genomförbarhet. När granskarna tar ställning till den fjärde komponenten – projektets genomförbarhet – väger de in hur budgeten motiveras i ansökan.

Projekt bidra kan sökas för minst ett och maximalt fem år, med start i januari 2018. Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller rådets krav på medelsförvaltare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063