Nu införs ett takbelopp
För första gången finns en övre gräns för hur stort projektbidrag inom medicin och hälsa som är möjligt att söka från Vetenskapsrådet.
- Avsikten är att den som söker bidrag ska göra en realistisk budget och tydligt motivera olika utgiftsposter, förklarar Jan-Ingvar Jönsson, som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.
Medelbidraget för projektbidrag inom området har under de senaste åren har varit cirka 1 miljoner kronor per år. Det lägsta belopp forskaren kan söka är 400 000 kronor per år och nu är alltså maxbeloppet satt till 2,5 miljoner kronor per år.
I ansökans budgetbilaga ska det, liksom tidigare, framgå vilka utgifter som forskningsprojektet omfattar och om projektledaren har sökt eller kommer att söka annan finansiering för projektet – eller redan blivit beviljad medel från annat håll.
- Det är viktigt att det totala beloppet för att genomföra forskningsprojektet är tydligt och att den del som söks från Vetenskapsrådet motiveras, säger Jan-Ingvar Jönsson.
Vid bedömningen av ansökningar till Vetenskapsrådet används fyra kvalitetskomponenter: 1) nytänkande och originalitet, 2) projektets vetenskapliga kvalitet, 3) de(n) sökandes kompetens samt 4) genomförbarhet. När granskarna tar ställning till den fjärde komponenten – projektets genomförbarhet – väger de in hur budgeten motiveras i ansökan.
Projekt bidra kan sökas för minst ett och maximalt fem år, med start i januari 2018. Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller rådets krav på medelsförvaltare.