23948sdkhjf

Nu ändrar sig läkemedelsverket om Waran

I många år har Waran använts som trombosprofylax vid förmaksflimmer. Nu ändrar läkemedelsverket sina rekommendationer.
Patienter med förmaksflimmer och förhöjd risk för blodpropp bör behandlas med blodproppshämmande läkemedel. Läkemedlet warfarin, Waran, har använts i många år, men de senaste åren har en ny grupp läkemedel så kallade direktverkande orala antikoagulantia – NOAK, godkänts som blodproppshämmande medel vid förmaksflimmer. Med anledning av detta publicerar Läkemedelsverket idag nya behandlingsrekommendationer.

Behandlingsrekommendationen som Läkemedelsverket idag publicerar är resultatet av ett tvådagars arbetsmöte, anordnat av Läkemedelsverket, där experter inom berörda medicinska specialiteter samt experter från Läkemedelsverket deltog.

De nya behandlingsrekommendationerna säger att alla patienter med förmaksflimmer och förhöjd risk för ischemisk stroke bör få behandling med orala antikoagulantia.

Vid nyinsättning av orala antikoagulantia till patienter med förmaksflimmer rekommenderas, om det inte finns kontraindikationer, NOAK före warfarin på grund av visad lägre dödlighet och minskad risk för allvarliga blödningar, inkluderande hjärnblödning.

S yftet med denna behandlingsrekommendation är att bidra till en ändamålsenlig läkemedelsanvändning, vilket är en del av Läkemedelsverkets övergripande uppdrag att främja den svenska folkhälsan.

Läs mer:
Stockholm väljer bort Waran
Nyligen publicerade Stockholms läns landsting Kloka Listan för 2017. För första gången rekommenderas inte Waran vid förebyggande behandling av stroke vid förmaksflimmer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078