23948sdkhjf

”Vi är viktiga för regeringen”

- Vi är inte affärsgörande, vi är affärsskapande, förklarar Hans Winberg, vd på Swecare som nu fått 3,5 miljoner från regeringen för 2017.
Swecare stiftades år 1978 av den svenska regeringen tillsammans med hälso- och sjukvårdsindustrin, som en halvstatlig icke-vinstdrivande stiftelse. Idag har Swecare runt 550 företag och organisationer i nätverket och de arbetar bland annat med att hjälpa svenska departement och myndigheter i deras internationella kontakter och tar emot utländska delegationer på besök i Sverige.

- Vår uppgift är att bereda marken så att det finns en poäng för svenska delegationer att åka på sina resor, förklarar Hans Winberg som är tf vd på den halvstatliga stiftelsen.

Internationella delegationsresor till världens alla hörn är en del av Swecares kärnverksamhet. Swecares uppgift är i första hand att koordinera ett bra besöksprogram i form av högnivåmöten, studiebesök, seminarier och konferenser - en verksamhet som naturligtvis kräver pengar. Nu tilldelar regeringen 3 500 000 kronor till Swecare för 2017. Det är samma summa som för 2016.

- Vi ska vara behjälpliga på olika sätt, allt för att främja samarbetet mellan industrin, akademin och vården och för att stärka Sverige.

Swecare arbetar för ökad export och internationalisering av svensk hälso- och sjukvård, omsorg och life science och en viktig del av stiftelsens arbete är att identifiera i vilka länder Sverige bör främja internationaliseringen av den svenska hälso- och sjukvårssektorn samt omsorgen och att arrangera utgående delegationsresor och stå för mottagande av motsvarande utländska besök till Sverige.

- Hälso- och sjukvårdsområdet kräver mycket särskild kunskap och ett relevant nätverk. Vi har både expertkunskapen och ett starkt etablerat nätverk inom sektorn så vi är viktiga för regeringen. Vi är deras förmedlande länk, säger Hans Winberg.

Några av Swecares samarbetspartners är bland annat Socialdepartementet, Utrikesdepartementet, SKL, Stockholms Läns Landsting, LIF, Swedish Medtech, Forte, Vinnova, Business Sweden samt ett hundratal medlemsföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063