23948sdkhjf

OK för vaccin mot rotavirus

Folkhälsomyndigheten gör tummen upp för att Sverige inför allmän vaccination mot rotavirusinfektion.

Varje år drabbas många barn i Sverige av rotavirusinfektion. Det är en mycket smittsam mag-tarminfektion, som nästan alla barn får en eller flera gånger innan de fyllt fem år. Symtomen är kräkningar, diarréer och feber, och effekterna på barn, familjer och sjukvård är stora. I många andra länder runt om i världen använder man vaccin för att hantera sjukdomen.

Nu har Folkhälsomyndigheten

utrett om vaccination mot rotavirus skulle kunna ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Och myndighetens slutsats är att vaccinationerna uppfyller kraven som smittskyddslagens ställer upp. Vaccinationerna ska effektivt förhindra smittspridning eller minska sjukdomsbördan av smittsamma sjukdomar i befolkningen eller vissa grupper av befolkningen. De ska dessutom vara samhällsekonomiskt kostnadseffektiva och hållbara från etisk och humanitär utgångspunkt.

Enligt beräkningarna skulle de samhällsekonomiska besparingarna av en allmän rotavirusvaccination ligga på 120 miljoner kronor, en summa som främst byggs upp av produktionsvinster då föräldrar skulle slippa stanna hemma för vård av barn. För sjukvården skulle kostnaden ligga på ungefär 95 miljoner kronor om året, men besparingen inom vården beräknas å andra sidan bli omkring 90 miljoner, på grund av minskad belastning vid sjukdomstillfällena. Vaccinerna är välstuderade och det finns en konstaterad, allvarlig biverkning, men den är mycket ovanlig, med 1-5 fall per 100 000 vaccinationer.

WHO rekommenderar sedan några år världens länder att vaccinera mot rotavirusinfektion. I Europa har nio länder, Belgien, Estland, Finland, Lettland, Luxemburg, Norge, Storbritannien, Tyskland och Österrike infört rotavirusvaccination i allmänna vaccinationsprogram för barn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063