23948sdkhjf

De tar kamp mot fusket

Allt fler ärenden om forskningsfusk fick regeringen att vilja stärka Expertgruppen för oredlighet i forskning. Lena Halldenius och Göran Sandberg blir ledamöter.
I december beslutade regeringen att Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden skulle utökas med två ordinarie ledamöter och två ersättare. Nu har regeringen beslutat vilka som ska förordnas på de nya platserna.

Bakgrunden till utökningen är det ökade antalet ärenden om forskningsfusk som inkom från universitet och högskolor under 2016. Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, och Göran Sandberg, professor i byggnadsmekanik vid Lunds universitet, förordnas nu som ordinarie ledamöter i expertgruppen.

Björn Petersson, docent i praktisk filosofi vid Lunds universitet, och Karin Sporre, professor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet, blir ersättare i gruppen. Därmed utgörs gruppen av en ordförande och sex övriga ledamöter med vetenskaplig kompetens inom olika forskningsområden samt personliga ersättare för samtliga ledamöter.

I förra veckan presenterade dessutom Oredlighetsutredningen sitt betänkande. Ett av utredningens förslag är att en ny myndighet, Oredlighetsnämnden, ska utreda misstankar om oredlighet i forskning och att Expertgruppen för oredlighet i forskning som en konsekvens av detta bör läggas ner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078