23948sdkhjf

Apoteksutredning föreslår flera åtgärder för säkerhet

Utredaren Åsa Kullgren föreslår flera förändringar som ska förbättra säkerheten och tillgängligheten på apoteksmarknaden.
– Det har nu gått nästan åtta år sedan apoteksmarknaden omreglerades och det är dags att öka apotekens bidrag till patientsäker och god läkemedelsanvändning, säger Åsa Kullgren.

Hon är regeringens utredare av apoteksmarknaden. Utredningens inriktning har varit att åstadkomma en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad med god tillgänglighet och service. Under torsdagen redovisade Åsa Kullgren sitt första delbetänkade, som handlar om kvalitet och säkerhet.

Utredningen föreslår flera åtgärder för att öka kvaliteten i apotekens rådgivning och stärka deras roll för en förbättrad läkemedelsanvändning. Kompetenskraven skärps så att endast farmaceuter får ge råd i samband med receptexpedition och den som ger egenvårdsrådgivning ska minst ha kompetens som apotekstekniker. Kraven på en ostörd rådgivningsmiljö i apoteken skärps också.

Vidare föreslås en förändrad 24-timmarsregel som är säkrare och tydligare. En patient som efterfrågar ett läkemedel på recept före klockan 16 en helgfri dag, ska kunna hämta sitt läkemedel på apoteket senast nästa helgfria dag klockan 16.

Apoteksombud, som i dag endast drivs av Apoteket, fyller en funktion för att upprätthålla en god tillgänglighet till läkemedel och apotekstjänster i hela landet. Utredningen föreslår ett särskilt regelverk för apoteksombud där alla apoteksaktörer ges möjlighet att inrätta ombud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093