23948sdkhjf

"Medel mot beroende används för lite"

Att bara ställa frågan hjälper. Men ändå undviks den. – Många läkare undviker att fråga hur mycket patienten dricker för att de tycker det är obekvämt, säger läkaren Sven Wåhlin.
Det är vården som måste uppmärksamma riskbrukaren, enligt Sven Wåhlin. Han är läkare vid Riddargatan 1 – mottagning för alkohol och hälsa i Stockholm, som är en av några mottagningar i landet som tar emot människor med en önskan om att minska alkoholintaget.

Om vården ska kunna hitta och hjälpa personer med skadligt bruk eller beroende, måste frågan komma upp i patientmötet. Patienten kan ha högt blodtryck eller övervikt, vilket borde föranleda frågan om alkohol, enligt Sven Wåhlin. Fler yngre läkare än äldre vågar ställa frågan, visade en utvärdering av Riskbruksprojektet. Men även de som frågar har delvis fel fokus när svaret kommer, menar Sven Wåhlin.

– För stort fokus läggs ibland på volymen. Hur mycket dricker du? Den individuella känsligheten varierar stort och volymen kan inte enkom ligga till grund för eventuell behandling, säger han.

Den andra orsaken till att vården låter bli att fråga är att vårdpersonalen upplever att behandlingsalternativ saknas. De läkemedel som kan minska abstinensen eller minska lusten att dricka, förskrivs sällan. Enligt E-hälsomyndigheten, som har hand om läkemedelsstatistiken, har förskrivningen heller inte ökat de senaste tio åren.

– Det är bland annat olyckliga formuleringar i Fass, där det ser ut som om man måste vara psykolog eller psykiatriker för att kunna skriva ut de läkemedel som finns för att hjälpa människor med för högt alkoholintag, förklarar Sven Wåhlin, men att det enligt Läkemedelsverket räcker med ett återbesök hos primärvården.

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för behandling av risk- eller missbruk ska läkemedel användas och har hög prioritet.

Är det bra läkemedel, fungerar de?

– Överlag har de en bra effekt. De hjälper inte alla, men är värda att pröva.

FAKTA: Kemisk hjälp att sluta dricka

Selincro , med nalmefen, används för minskning av alkoholkonsumtion hos vuxna patienter med alkoholberoende som fortfarande har en hög nivå av alkoholkonsumtion två veckor efter det första mötet med sin läkare.

Antabus , med disulfiram, är ett avvänjningsmedel vid alkoholberoende. Om du dricker alkohol uppstår en rad mycket obehagliga symtom som kraftig rodnad i ansiktet, dunkande huvudvärk, hjärtklappning, illamående, kräkningar och känsla av andnöd.

Naltrexon , med naltrexonhydroklorid, används som stödbehandling (tilläggsbehandling) vid alkoholavvänjning. Minskar alkoholintaget eftersom begäret efter alkohol minskar. Fler patienter klarar av att avstå från alkohol och undvika återfall.

Campral , med akamprosat, minskar återfallsrisken efter avvänjningsbehandling hos alkoholberoende patienter. Rekommenderas att behandlingen kombineras med rådgivning, eftersom det inbördes sambandet mellan alkoholberoende, depression och suicidalitet är väl känt och komplicerat.

Källa: Fass
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096