23948sdkhjf

Ketamin kan hjälpa mot depression

Svårt deprimerade patienter kan hjälpas av behandling med ketamin. Det visar två översikter som SBU har granskat.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat forskningsöversikter om ketamin som behandling för depression. Översikterna visar att injektionsbehandlingar kan ge en snabb antidepressiv effekt hos patienter med medelsvår till svår depression. Därutöver kan även patienter som inte svarat på läkemedelsbehandling eller ECT bli hjälpta av ketamin.

Det kan ta flera månader för antidepressiva läkemedel att ge effekt. Ketaminbehandling i sin tur kan ge lindring av depressionssymtom redan efter några timmar. Nu behövs det kliniska långtidsstudier och forskning om hur ketamin fungerar vid bipolär sjukdom, skriver SBU i en kommentar.

Enligt SBU används ketamin i dag för behandling av svår depression hos vuxna i sju sjukvårdsområden och då i mycket begränsad omfattning.

Ketamin är ett narkosmedel, som för 15 år upptäcktes ha antidepressiv verkan. De doser som används vid svår depression är betydligt lägre än de som används vid narkos och liknar mera sådana doser som brukas för att bryta svåra smärttillstånd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078