23948sdkhjf

Psykisk ohälsa: ökande sjukskrivningar och överbehandling

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Men sjukskrivning är ibland fel väg att gå och psykofarmaka överförskrivs enligt psykiater Åsa Kadowaki.
Mellan 2011 och 2016 har antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser ökat med 111 procent och utgör nu 45 procent av alla pågående sjukskrivningar. Dalarnas län har högst och Norrbottens län har lägst andel psykiatriska diagnoser. För personer sjukskrivna i psykiatriska diagnoser tar det betydligt längre tid att komma tillbaka i arbete jämfört med genomsnittet för alla diagnoser. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan som presenterades under måndagsmorgonen.

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Dessa diagnoser är förknippade med de längsta sjukskrivningarna, längre än vid både hjärt-, kärl- och tumörsjukdomar och har lägst grad av återgång i arbete.

Det finns även stora regionala skillnader mellan sjukskrivningstalen.

– Dessa variationer är svåra att förstå. Vi tror ju inte att det är så stora skillnader i sjukligheten utan att det tyder på hur olika man använder sjukskrivningsinstrumentet i olika delar i landet, förklarar Ulrik Lidwall , analytiker, Försäkringskassan.

Försäkringskassa har tillsammans med Socialstyrelsen fått ett regeringsuppdrag att titta på de regionala skillnaderna.

Statistiken visar att det finns ett tydligt mönster där personer som är sjukskrivna med psykiatriska diagnoser generellt sett har lägre grad av återgång i arbete och större risk för återfall i sjukskrivning vilket också innebär en högre risk för stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan och övergång till sjuk- eller aktivitetsersättning.

Kersti Ejeby , verksamhetschef vid vårdcentralen i Gustavsberg, Värmdö kommun är inte förvånad över ökningen och kommenterade rapporten vid ett panelsamtal arrangerat av Försäkringskassan så här:

– Jag är inte förvånad. Det handlar mycket om diagnosen utmattningssyndrom som kom 2002 och som inte finns i andra länder. Sjukskrivningarna hanteras i primärvården men jag tycker inte att vår kår har haft fokus på att lära sig om de stora folksjukdomarna. Primärvården är gammalmodig vad det gäller laguppställning. Jag vill ha mer terapeutisk kunskap.

Medverkande i panelsamtalet var även Åsa Kadowaki, psykiater från Läkare med gränser, ett nätverk som arbetar handledande åt läkare och hon är kritisk till de frikostiga sjukskrivningarna.

– Tidigare tog kyrkan hand om själen och doktorerna tog hand om kroppen men nu har vi fått tillbaka själen och vi vet inte vad vi ska gör med den. För vissa tillstånd är sjukskrivning en dålig behandlingsmetod men läkarna har inte lärt sig att hantera sitt ansvar. Att sjukskriva någon innebär att man plockar bort personen från dess sammanhang och det är vid vissa tillstånd fel väg att gå.

Vad säger du om läkemedelsbehandling vid psykisk ohälsa?

– Det är precis samma sak som med sjukskrivning – det ska sättas in när det behövs. Men då måste jag som läkare ha en diagnos så att jag vet vad det är jag behandlar.

Vilka möjligheter har primärvården idag att kunna hantera detta på ett bra sätt?

– Det skulle primärvården kunna göra men det som är svårt är om man blandar ihop psykisk ohälsa med psykofarmakologiskt behandlingskrävande tillstånd. Då blir det en överbehandling.

Har vi en överbehandling i dag?

– Ja det tror jag absolut att vi har. 900 000 dygnsdoser som förskrivs – ja vi har en överbehandling, säger Åsa Kadowaki.

Rapporten från Försäkringskassan finns i korthet att läsa här .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063