23948sdkhjf

Rektor tar beslut om kritiserad forskare

Det blir inga ytterligare åtgärder mot den forskare vid Linköpings universitet som kritiserats för oredlighet.

Sedan 2015 har en utredning pågått mot forskaren och hennes forskning på konstgjorda hornhinnor. Kritiken har gällt oaktsamhet kring dokumentation och problem att följa regelverket. Hon har dessutom valt att stå som korresponderande författare för en studie, som hon inte skulle ha varit nog insatt i.

I mars 2016 beslutade

fakultetsstyrelsen att rikta kritik mot professorn för oredligt förfarande genom upprepad oaktsamhet och felaktigt författarskap. Forskaren begärde omprövning av beslutet och ett yttrande från Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet. I detta yttrande friades hon från oredlighet, men fick kritik på flera punkter.

Fakultetsstyrelsen delade dock inte etikprövningsnämndens bedömning fullt ut. De valde att fria forskaren från oredlighet gällande oaktsamhet kring dokumentation och följsamhet till regelverk. Men i fråga om författarskapet menade styrelsen att forskarens agerande gett vilseledande uppgifter kring hennes insats i studien, vilket därmed skulle fall inom ramen för Vetenskapsrådets definition av oredlighet.

Nu har fakultetsstyrelsen överlämnat frågan om det finns grund för varning, löneavdrag eller annan åtgärd, till universitetets rektor, som alltså fattat beslutet att inte vidta några ytterligare åtgärder mot den kritiserade professorn.

– Jag respekterar fakultetsstyrelsens beslut. Det är fakultetsstyrelsen uppgift att bedöma om oredlighet i forskning föreligger eller inte. Ur ett arbetsrättsligt perspektiv måste det dock vara klarlagt att en tydlig regel överträtts. I detta ärende är det uppenbart att det finns delade meningar om vilket ansvar som följer av olika roller för vetenskapligt författarskap, och att det därför inte finns förutsättningar för att vidta arbetsrättsliga åtgärder, säger rektor Helen Dannetun i ett pressmeddelande.

I en kommentar till faktultetsstyrelsens beslut sade dekanus Johan Dabrosin Söderholm att detta varit ett svårbedömt och komplext ärende och att det råder delade meningar inom forskarsamhället om vad som ska anses vara oredlighet.

– Fakultetsstyrelsen har bedömt problematiken ur ett medicinskt vetenskapligt perspektiv. Vi behöver en bättre nationell definition av vad som är oredlighet i forskning – generellt och inom olika vetenskapsområden – och få en enklare och tydligare utredningsgång, säger dekanus Johan Dabrosin Söderholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078