23948sdkhjf

Heidi Stensmyren får internationellt förtroende

Läkarförbundets ordförande blir också ordförande i etikkommittén i World medical association.
Heidi Stensmyren är Läkarförbundets ordförande sedan tre år. Nu får hon också förtroendet att leda arbetet i World medical associations etikkommitté. WMA är läkarnas världsorganisation som representerar mer än nio miljoner läkare.

Etikkommittén är en av tre kommittéer i organisationen och Heidi Stensmyren kommer att vara ordförande i två år. Kommittén har tidigare tagit fram Helsingforsdeklarationen, som antogs 1964 och är en samling ledande etiska principer för medicinsk forskning på människor.

– Det är förstås roligt att jag, som ett resultat av Läkarförbundets långvariga och intensiva engagemang i WMA, fått förtroendet att leda den så viktiga Etikkommittén. Det finns många angelägna frågor på agendan. Som ordförande för Etikkommittén kommer jag att värna och ytterligare stärka WMA:s fokus på medicinsk-etiska frågor, säger Heidi Stensmyren.

Den mest brännande frågan som WMA:s etikkommitté kommer att hantera framöver är en översyn av Genèvedeklarationen, som är WMA:s läkared från 1948. Därtill revideras nu Maltadeklarationen som rör etiska överväganden vid hungestrejker. Etik i samband med katastrofer samt en policy om reproduktiva teknologier tillhör också kommitténs prioriterade sakområden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093