23948sdkhjf

Diagnostikmetod får cancerceller att lysa rött

Med en fotodynamisk metod kan urinblåscancer upptäckas och behandlas effektivare. När blåsan undersöks med ett blått ljus återreflekteras cancercellerna i rött.

Den fotodynamiska metoden innebär att urinblåsan fylls av ett läkemedel som tas upp av cancercellerna. I cancercellerna skapas då en tillfällig samling av fotoaktiva substanser som påverkas av ljus. När man undersöker urinblåsan med ett blått ljus återreflekteras cancercellerna i rött.

– Med den här metoden upptäcker vi även mindre tumörer som ofta är svåra att se i vanligt ljus. Det minskar risken för återfall, säger Per-Uno Malmström, professor och överläkare.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har, som ett av få sjukhus i Norden, infört metoden på urologimottagningen. Fördelen är att man upptäcker mindre tumörer som kan behandlas på mottagningen vilket gör att färre patienter behöver komma till operationsavdelning.

 – Inom operationsverksamheten har metoden använts i över tio år under narkos, men nya instrument har gjort att det nu är möjligt att använda den även på vakna patienter på mottagningen. Det är både tryggare och enklare, berättar Per-Uno Malmström.

Urinblåscancer drabbar tusentals personer i Sverige varje år. Antalet fall har ökat med 40 procent de senaste 20 åren. De vanligaste symptomen är blod i urinen, att det svider när man kissar eller att man får återkommande urinvägsinfektioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078