23948sdkhjf

Framtidens vårdmiljöer med danska kronprinsparet

När danska ambassaden bjöd in till näringslivskonventet Livable scandinavia kände sig de svenska landstingen och regionerna kallade.

Danska exportrådet, Visit Denmark, Dansk industri och danska ambassaden i Stockholm, bjöd under två dagar in till besök på flera platser i Stockholm och seminarium under temat Livable scandinavia.

På seminariet samlades publiken, kungligheter från båda kungahusen, men mest medarbetare från landstingen, för att lyssna på hur den svenska och danska vården utvecklats de sista åren och hur vi ska bli bättre. För knappt 15 år sedan inleddes en omfattande reform i Danmark. De 15 landstingen blev sex och kommunerna slogs samman och blev slutligen knappt hundra till antalet.

Den reformen togs upp flera gånger under dagen, som en av orsakerna till att Danmarks e-hälsoarbete delvis nått längre än digitaliseringen av vården i Sverige.

– Ibland måste man bara bestämma, där har vi kanske något att lära av danskarna, sa Daniel Forslund, L, innovationslandstingsråd i Stockholm läns landsting och fick spridda skratt och applåder från publiken.

Under seminarierna varvades korta presentationer av verksamheter med panelsamtal om digitalisering, intelligenta sjukhus, drivkrafterna bakom valen av välfärdsteknologi i äldreomsorgen och framtidens vård. Här visades en rad innovativa organisationsupplägg upp, samtidigt som möjligheter och lärdomar kunde diskuteras.

De flesta var eniga om att utvecklingen snabbt går i rätt riktning, men att vi borde kunna ligga ännu längre fram. Peter Maindal från det danska företaget Vendlet poängterade att det finns en massa bra teknik för vården.

– Men nu måste fokus börja flyttas från utveckling till implementering, så att vi tar till vara på möjligheterna som finns, sade han.

Mats Påhlsson tyckte att vi i Sverige varit duktiga på att bygga upp en grundinfrastruktur inom it, med öppna protokoll så att det är lätt för alla att bidra till och bygga ut befintliga system.

– Vi måste också ta vara på varandras erfarenheter, kommuner och landsting emellan, samtidigt som vi faktiskt lyssnar på de äldre vad de behöver och vill ha.

När Daniel Forslund sedan avslutade seminariedagen på temat Framtidens vård konstaterade han ändå att det kanske inte är i ny teknik som de allra största vinsterna för vården finns att hämta, utan i organisatoriska framsteg.

– Många av de bästa lösningarna, som kan ge störst vinster, är samtidigt de mest basala och vardagliga.

Seminariets andra dag fortsatte med flera studiebesök, inkluderat Nya Karolinska, där kronprinsparet bland annat fick träffa barn, föräldrar och personal på sjukhuset. De två dagarna visade på många skillnader och likheter mellan Danmark och Sverige, men framför allt att det redan finns ett stort utbyte av erfarenheter mellan länderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344