23948sdkhjf

Svenska bolagen som deltog på världens största mässa

BIO i San Diego är världens största bioteknikmässa, och självklart var ett flertal bolag från den vibrerande svenska life science-branschen på plats. Ola Björkman rapporterar direkt från USA.

Huvudanledningen för de ungefär 35 svenska bolag som deltog på årets BIO i San Diego var att träffa andra företag och investerare genom partneringsystemet. För andra året i följd var även Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare inom life science på plats för att delta i ett seminarium och för att prata med internationella media om EMA.

Det har inte undgått någon i branschen att det pågår en fight mellan medlemsländerna utanför Storbritannien om var Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ska placeras efter Brexit.

– Det är en komplicerad situation där även andra EU-institutioner, såsom European banking authority, EBA, kan bli brickor i spelet, sa Anders Lönnberg i en intervju med Mike Ward på Scrip.

– Sverige borde ha en bra chans rent logiskt och argumenten är ju kända – Läkemedelsverkets starka position, innovationsförmåga på topp inom EU, stark forskning etcetera. Efter Brexit kommer Karolinska institutet att vara det högst rankade universitet inom life science i Europa och vi har fem universitet på topp 100-listan i världen. Inget annat land kan matcha det. Men det politiska spelet är oförutsägbart och nu ifrågasätts kriterierna från vissa håll och beslutet kan dra ut på tiden. Nästa hållpunkt blir redan på fredag den 23 juni då Europeiska Rådet sammanträder i Bryssel, fortsatte han.

Nytt sedan några år tillbaka på BIO är att man som utställare får utnyttja partneringsystemet för att arrangera möten i den egna montern. Ett av företagen som gör så är Cobra biologics med biologisk utveckling och tillverkning i Södertälje och Matfors.

– BIO har under många år varit vår kanske viktigaste arena att vara på, sa Magnus Gustafsson på Cobra. Vi exporterar mer än 90 procent av våra tjänster och av denna volym går 60 procent till våra nordamerikanska kunder. På BIO vänder vi oss till potentiella kunder från hela världen inklusive svenska bolag som är på plats.

Clinical laserthermia system, CLS, hade förmånen att vara med som en del i EU:s Horizon 2020-utställning. Företaget utvecklar metoder, system och engångsmaterial för skonsam och säker behandling av cancertumörer. Metoden bygger på att leda in värme i tumören för att anti-gener ska frisläppas lokalt och en immunrespons skapas som även attackerar metastaser i kroppen. Dan Mogren från CLS berättade att intresset från amerikansk sida var stort.

– Det är inspirerande att träffa amerikanska bolag som ofta är mer affärsdrivna än dem man träffar i Europa. Under dagarna här har det även kommit upp flera idéer på nya tillämpningar med vår teknologi, sade han.

Oväntade resultat av partneringen kan också förekomma. Sprint bioscience, som baserar sin läkemedelsutveckling på gedigen kunskap inom tumörbiologi, berättade om mötet med en så kallad serviceprovider med stor kunskap inom Nash, nonalcoholic steatohepatitis.

– Vi behöver komplettera vår kompetens nu när vi går in i ett nytt område. Och så träffar vi ett bolag som har den kompetensen. Mycket lägligt, sa Anne-Marie Wenthzel på Sprint bioscience.

BIO är ju världens största bioteknikmässa så man kan undra varför Vibrosense, ett medtechbolag från Malmö, reser till USA för att delta. Ulf Rogers förklarar:

– Jag är här för att träffa läkemedelsbolag och andra aktörer som kan vara potentiella samarbetspartners. Vi har sedan länge en etablerad, objektiv och operatörsoberoende metod för tidig diagnostik av perifer sensorisk neuropati, det vill säga sjukdom i nervstammar i armar, händer, ben och fötter. Metoden har hittills använts för att utvärdera skador orsakade av vibrationer. Nu satsar vi vidare på att etablera metoden inom diabetes till att börja med. En nyligen presenterad studie har visat att vårt instrument kan detektera nedsatt känsel i fötterna hos vissa barn och ungdomar med diabetes som med nuvarande teknik inte uppvisade sådana tecken.

Utöver partnering passade ett par företag på att prata med National public radio, som har ett program som heter Biotech nation inom det bredare programmet Tech nation. Thomas Olin, vd på Kancera berättade i en radiointervju om bolagets nya utvecklingsspår, som riktar in sig på auto-immun sjukdom såsom reumatoid artrit eller Crohn’s sjukdom och om att företaget nyligen har startat en fas I-studie i Holland.

Även David Bejker, vd på Affibody intervjuades av Biotech nation. Psoriasis var temat och Davids budskap var:

– Baserat på att resultaten från en pågående fas I/II-studie som visade en snabb och varaktig förbättring hos patienterna som deltog har vi beslutat att dra igång fas II-studier med vår läkemedelskandidat ABY-035 redan i höst. Behandling med biologiska läkemedel är redan framgångsrik men vi har stora förhoppningar om att behandling med vårt läkemedel kan åstadkomma ytterligare förbättring.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094