23948sdkhjf

Ministern invigde Sveriges första fullskaliga läkemedelsrening

Linköping blir först med ozonrening av avloppsvatten.

Det var med ministerglans som Nykvarnsverkets nya reningssteg invigdes. Med hjälp av ozon ska mer än 90 procent av läkemedelsresterna kunna tas bort ur vattnet.

– Tekniska verkens anläggning är en förebild som vi hoppas att flera kommuner ska inspireras av och ta efter, sa miljöminister Karolina Skog när hon invigningstalade.

Hon berättade också att nästa års budget ska göra det möjligt för andra kommuner att få delfinansiering till att investera i läkemedelsrening och att ett nationellt centrum, under Läkemedelsverket, startas nästa år. Där kommer man samla kunskap om hur läkemedel påverkar miljön och om metoder för att minska utsläppen av läkemedel.

Styrelseordförande Rebecka Hovenberg framhöll Tekniska verken som motor för miljöarbetet i Linköping och i Östergötland. Man arbetade tidigt med att göra avfall till fjärrvärme och biogas, och den nya reningsanläggningen är nästa steg i vägen mot att bli Sveriges mest resurseffektiva region.

Läkemedelsrester hamnar till största delen i avloppen när de utsöndras ur kroppen och inte när de slängs. Detta, tillsammans med att de ofta är svåra att bryta ner gör dem till ett extra svårt problem att komma åt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063