23948sdkhjf

De får Forska Sveriges pris

En världskänd forskare och en svensk politiker som båda utmärkt sig för sitt engagemang i att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta. Nu får de hedervärda utmärkelser.

Varje år delar stiftelsen Forska Sverige ut pris till en forskare och en politiker som utmärkt sig i sitt engagemang för att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta.

I år går politikerutmärkelsen till Anders Lönnberg, nationell samordnare för life science. Sedan Lönnberg tillträdde sitt uppdrag 2015 har han fått mycket uppmärksamhet och beröm, även från oppositionen, för sitt arbete som sammanlänkade kraft. Men detta är första gången han får en formell utmärkelse:

– Det är första gången jag får en utmärkelse för mitt arbete som nationell samordnare av life science och det är naturligtvis roligt. I Sverige är vi uppväxta med nobelpriset och en tro på att utmärkelser och priser kan verka uppmuntrande, så jag tror att utmärkelser av olika slag kan göra nytta, säger Anders Lönnberg till Life Science Sweden.

Forskarutmärkelsen går 2017 till en forskarkändis som genom sitt arbete på flera sätt har satt Sverige och människan på kartan – professor Mathias Uhlén.

– Att få en utmärkelse av kollegor som verkligen vet vad det är jag gör, det är väldigt roligt! säger Mathias Uhlén.

Och även om Mathias Uhlén rönt stor internationell uppmärksamhet genom åren genom den revolutionerande proteinatlasen, är nationella utmärkelser viktiga och betydelsefulla tycker han.

– Det är viktigt att man förstår sambandet mellan framgångsrik forskning och i slutänden välfärd. Sverige är oerhört beroende av export. Genom utmärkelser för min forskning bli sambandet mellan grundforskning, tillämpad forskning och i förlängningen industriell succé och bibehållen välfärd uppmärksammat och det är viktigt.

Anders Lönnberg med kollegor har bråda dagar inför det stundande beskedet om till vilket land EMA, den europiska läkemedelsmyndigheten, ska flytta i och med Storbritanniens utträde ut EU.

– Vi har nu ringat in det som vi anser vara huvudargumentet till att EMA bör flytta till Sverige. Vi har fantastiska förutsättningar att korta utvecklingstider och kostnader för nya läkemedel genom nya arbetssätt där vi använder data från våra register och journaler istället för stora kliniska studier. Att sänka kostnader är en nödvändighet för framtiden. Jag ska nu resa runt till flera länder och prata med dem och berätta om Sveriges speciella förutsättningar som gör oss lämpade att ta över som testbädd för utvecklingen av framtidens läkemedel, säger Lönnberg.

Forska Sverige är en oberoende stiftelse som verkar för att förbättra villkoren för medicinsk forskning och dess tillämpning. Stiftelsen grundades 2010 av företrädare med olika samhällsanknytning till exempel politik, näringsliv, vård, patientorganisationer och universitet. De årliga utmärkelserna utses av stiftelsens styrelse.

Förra året gick politikerutmärkelsen till landstingspolitiker Anders Henriksson (S), för sitt arbete för en kunskapsstyrd vård  och forskarutmärkelsen 2016 gick till professor Emmanuelle Charpentier för sin upptäckt om mekanismen hos CRISPR-Cas9.

Priserna delas ut i samband med Forska Sverige-dagen den 25 september.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073