23948sdkhjf

"Vi får en vrickad bild av Sverige"

Villrådiga politiker som försöker laga det som inte är trasigt – Det och mycket annat diskuterades under årets Forska Sverige-dag.

Hur kan stärkt ledarskap förbättra vården och göra Sverige konkurrenskraftigt inom medicinsk forskning och innovation? Den frågan diskuterades ur olika vinklar av en rad namnkunniga talare då Ledarskapet var i fokus under årets Forska Sverige-dag.

– Det krävs ett starkt ledarskap för att öka kvaliteten i vården och för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt inom medicinsk forskning och innovation. Ledarna är i sin tur beroende av en klok politik, sa Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.

Forska Sverige-dagen 2017 arrangerades under måndagen på Gamla Riksarkivet i Stockholm och hade fokus på ledarskap. Bland talarna märktes bland annat forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, tidigare socialminister Göran Hägglund och Karolinska institutets relativt nya rektor Ole Petter Ottersen som alla pratade om vikten av ett starkt ledarskap inom vård, forskning och innovation.

Dagen inleddes med filmvisning då kultregissören Staffan Hildebrant presenterade sin film Forska Sverige som visade axplock av händelser från stiftelsens nu 7-åriga historia.

Under dagen talade forskningsminister Hellmark Knutsson som menade att de svenska lärosätena har ett tredelat ledarskap med dels det linjära ledarskapet där regeringen utser de externa ledamöterna i styrelsen och formellt även lärosätets rektor, dels det kollegiala ledarskapet och så den tredje delen:

– Det finns även en tredje aktör vid våra lärosäten. Något som jag är mycket stolt över, och det är att vi har en lång tradition av studentinflytande, sa Hellmark Knutsson.

Den tidigare socialministern och partiledaren för Kristdemokraterna Göran Hägglund talade om sina största utmaningar som ledare inom politiken. En del av de utmaningar han mötte relaterade han till det medieklimat som råder idag.

– Mediebilden av Sverige är sällan positiv. Vi läser sällan om tåg som kommer i tid, om äldre som fått världens bästa hemtjänst eller om ännu en lyckad operation på ett svenskt sjukhus. Media speglar av förklarliga skäl det avvikande och tillslut börjar vi tro att det avvikande är det normala, sa Göran Hägglund.

Detta kan i sin tur, menade Hägglund, leda till villrådiga politiker som ser sig tvingade att reparera det som inte är trasigt.

– Vi får en helt vrickad bild av hur Sverige ser ut och vi medborgare blir mer bekymrade än vi behöver vara och vi bekymrar oss för fel saker.

Många års erfarenhet av ledarskap fanns under dagen samlad och Britta Wallgren, landschef Capio, påpekade det självklara men viktiga:

– Kvalitet uppstår inte bakom ditt eller mitt skrivbord utan i mötet med patienten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.103