23948sdkhjf

Symbolisk lagstiftning stärker inte patienten

Det behövs ekonomiska incitament och straff för att få efterlevnad av patientlagen, skriver Hanna Brodda, chefredaktör för Life Science Sweden.

För snart 20 år sedan blev det olagligt att inte lämna företräde vid övergångställen i trafiken. Enligt olycksstatistiken har det tyvärr inte minskat antalet olyckor. Av samma orsak har patientlagen inte stärkt patientmakten.

Det är uddlösa lagar som inte kontrolleras, där överträdelser inte går att föra i bevis och de saknar eller har otydlig påföljd. Det är symboliska lagar*.

Symboliska lagar fungerar inte.

Det är nu tre år sedan den nya patientlagen trädde i kraft. Vårdanalys har sedan årligen haft i uppgift att analysera resultatet av den förändrade lagstiftningen och båda rapporterna har visat samma sak. Patientens kunskap om sina rättigheter har inte ökat, den förväntade valfriheten har inte utnyttjats och tillgängligheten till vård har till och med minskat.

Som Vårdanalys konstaterar i sin rapport Lag utan genomslag, är patientens rättsliga ställning fortsatt låg”. Den nya lagen skiljer sig heller inte mycket från tidigare lagar. Det är snarare ny sortering av innehållet. Patienten hade redan i Hälso- och sjukvårdslagen möjlighet att få en second opinion” av annan vårdgivare och val av primärvårdsläkare görs redan i de flesta landsting sedan husläkarreformen infördes 1994. Bristen på specialister på mindre orter gör det också praktiskt omöjligt att välja, eller ens möjlighet att få träffa en specialist, utan att åka ohemult långt.

Kunskap och information uppges i myndighetens rapport som ett av de viktigaste verktyget för en patient att känna sig delaktig i sin behandling, efter möjligheten att välja vårdgivare. Här har Sveriges vårdlandskap fortfarande lång väg att gå, trots att vi har samlad information som Fass och 1177. Färre patienter, ungefär hälften, har i undersökningen från år 2014 till 2016, uppgett att de fått tillräcklig information, rätt information vid rätt tillfälle.

Att få information och sedan möjligheten att välja ny innovativ behandling är ytterligare en viktig del i patientmakten. Den har också minskat under åren. Nu uppger 40 procent av patienterna att de “sällan eller aldrig” fått vara delaktiga i val av behandlingsalternativ.

Förändringar i samhälle och stora organisationer åstadkoms bäst med ekonomiska incitament, därefter straff. Det är nog dags nu.



* Dåvarande sjukvårdsminister Gabriel Wikström har kallat lagstiftningen ”symbolisk” i intervju med Life Science Sweden i maj 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109