23948sdkhjf

Blodförtunnande kan minska demensrisken

En studie visar att patienter som tar blodförtunnande läkemedel mot förmaksflimmer kan halvera risken för demens.

Studien vid Danderyds sjukhus visar att blodförtunnande läkemedel inte bara minskar risken för stroke hos patienter med förmaksflimmer, utan även kan kopplas till minskad risk för demens i denna patientgrupp. Förmaksflimmer är en vanligt förekommande hjärtrytmrubbning och man har tidigare sett att tillståndet är kopplat till ökad risk för demens. Den nya studien visar att blodförtunnande läkemedel troligen minskar demensrisken hos patienter med förmaksflimmer och att effekten är större ju tidigare behandlingen sätts in.

- Blodförtunnande läkemedel minskar inte bara risken för stroke hos patienter med förmaksflimmer. Vi kan även se en signifikant minskning av risken för demens, säger professor Mårten Rosenqvist som är en av forskarna bakom den registerbaserade studien.

Studien publicerades idag i European Heart Journal.

Bland de 444 106 patienter med förmaksflimmer hade de som tog blodförtunnande läkemedel vid studiens början 29 procent lägre risk för att utveckla demens än patienter som inte hade den behandlingen. När forskarna tittade på vad som hände om patienterna fortsatte att ta läkemedlen, fann de en ännu större minskning av risken för demens. Hela 48 procent, nästan en halvering.

Forskarna hämtade data från svenska patientregister under perioden 2006 – 2014, och trots att det är retrospektivt, vilket innebär att det inte kan bevisa orsakssamband, tror forskarna att resultaten starkt visar att blodförtunnande läkemedel skyddar mot demens hos patienter med förmaksflimmer.

- För att bevisa detta antagande skulle randomiserade placebokontrollerade studier behövas, men sådana studier kan av etiska skäl inte genomföras. Det är inte möjligt att ge placebo till patienter med förmaksflimmer och sedan vänta på att demens eller stroke att inträffa, menar Leif Friberg och Mårten Rosenqvist, som är ansvariga för forskningen, ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus, KIDS.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.137