Sköldkörtelmedicin hjälper få
Sköldkörtelförbundet har via Netdoktor.se låtit fråga 2753 personer som idag behandlas för underfunktion av sköldkörteln, så kallad hypotyreos, hur olika behandlingar svarar mot de vanligaste symtomen för sjukdomen. Resultatet av undersökningen visar att det syntetiska sköldkörtelhormonet Levaxin, som idag är standardbehandling i Sverige, bara ger symtomlindring hos varannan patient. Bara var femte patient upplever att de helt blivit av med sina symtom.
Idag diagnostiserar läkarna sköldkörtelsjukdom efter blodprov, ofta i kombination med symtom. Om blodvärdena förbättras av behandlingen anses patienten vara välbehandlad. Symtomlindring vägs sällan in vid uppföljning av behandlingen.
– Vår undersökning är inte en vetenskaplig undersökning men ger ändå en tydlig signal om att dagens hypotes att det enbart är ett fåtal patienter som inte blir återställda med hjälp av standardbehandlingen, med stor sannolikhet är felaktig, kommenterar Anders Palm, ordförande i Sköldkörtelförbundet.
Samtidigt visar undersökningen att de som behandlas med andra behandlingsmetoder, såsom tillägg av syntetiskt T3, Liothyronin, eller med det naturliga sköldkörtelhormonet NDT, uppvisar bättre respektive mer än dubbelt så bra symtomlindring som standardpreparatet Levaxin. 43 % blev helt av med sina symtom på NDT, jämfört med 20 % på Levaxin. Dessa behandlingsmetoder är ovanliga och förskrivs endast av ett fåtal läkare och landsting. Idag behandlas cirka 9 000 personer med sådana alternativ, att jämföra med cirka 440 000 som behandlas med Levaxin.
– Få patienter erbjuds alternativ trots att de inte mår bättre efter behandling med Levaxin. Det är anmärkningsvärt att sköldkörtelsjuka som inte mår bättre av sin medicin inte erbjuds andra alternativ. Det är hög tid att även sköldkörtelvården erbjuder en individanpassad vård, säger Anders Palm.