23948sdkhjf

28 miljoner till arbetsmiljö och hälsa

Afa Försäkring delar ut anslag till nio forskningsprojekt.

Arbetsmarknadens parter äger tillsammans Afa Försäkring. I årets tredje anslagsomgång delar man ut 28 miljoner kronor till nio olika forskningsprojekt om arbetsmiljö och hälsa med målet att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

– Att resultaten från vår forskning kommer arbetsplatser till nytta är viktigt för oss. Därför är detta ett av våra huvudkriterier, när vi beslutar om vilka projekt som får stöd. Vi är glada att kunna bevilja nio nya projekt med olika fokus inom arbetsmiljö och hälsa, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Projekten handlar om allt ifrån organisatoriska förutsättningar för rektorer och förskolechefer, fysisk och psykosocial belastning i sjukvården och kemikalierisker för ögonfransstylister och nagelteknologer.

Här är projekten som får pengar:

  • Skolledares arbetsmiljö. Ett projekt om organisatoriska förutsättningar, stressrelaterad psykisk ohälsa, personalrörlighet och förbättringspotential. Roger Persson, Institutionen för psykologi, Lunds universitet.
  • De mest sjukskrivna. Sjukfrånvaro bland anställda inom vård- och omsorg – vilken roll spelar kombinationen av fysiska och psykosociala belastningar? Magnus Helgesson, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet.
  • Akrylater inom skönhetsbranschen. En kartläggning av arbetsmiljö och yrkesrelaterad ohälsa hos ögonfransstylister och nagelteknologer. Sara Gunnare, Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.
  • Hållbart arbetsliv för nattarbetande sjukvårdspersonal. En kvalitativ studie av arbetsmiljöfaktorer och möjligheten att kombinera arbete med privatliv. Annika Lindahl Norberg, Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.
  • Nickel på huden – vad är normalt och vad är säkert? Anneli Julander, Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.
  • Risk- och friskfaktorer hos personer som fått evidensbaserad grundbehandling för höft- och knäartros. Ola Rolfson, Institutionen för kliniska vetenskaper, Göteborgs universitet.
  • Förenklade exponeringsbedömningar av vibrationer – ett viktigt verktyg i det systematiska arbetsmiljöarbetet? Hans Pettersson, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, tel.
  • Kan man mäta vibrationsskador i blodet? Catarina Nordander, Institutionen för laboratoriemedicin, Lunds universitet.
  • Branschintervention som metodik för en bättre arbetsmiljö. Jörgen Eklund, Enheten för ergonomi, Kungliga tekniska högskolan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062