23948sdkhjf

Positivt för ny psoriasisbehandling

Kandidat uppvisar uppnådda effektmål och signifikant högre effekt jämfört med biologisk standardbehandling i tre fas III-studier på psoriasis.

De första fas III-prövningarna visade positiva resultat för risankizumab med dosering var 12:e vecka. Risankizumab är en interleukin-23-hämmare i klinisk prövning som jämförs med ustekinumab och adalimumab för behandling av patienter med måttlig till svår kronisk plackpsoriasis. Resultaten av prövningarna visade en signifikant bättre effekt i form av läkt eller nästan läkt hud med kandidaten jämfört med biologisk standardbehandling.

– Vi ser med tillförsikt på resultaten för risankizumab. Särskilt lovande är det antal patienter som uppnått en hög grad av hudläkning i dessa tre direkt jämförande kliniska studier. Risankizumab har potential att bli ett meningsfullt, nytt behandlingsalternativ för människor som lever med psoriasis, säger Michael Severino, global forsknings- och utvecklingschef för Abbvie.

Psoriasis-kandidaten ingår i ett samarbete med Boehringer Ingelheim, där Abbvie leder den framtida utvecklingen och kommersialiseringen av risankizumab globalt.

– Fullständig läkning är ett viktigt behandlingsmål och ett behov som i dagsläget inte är tillgodosett hos många patienter som harpsoriasis. Den överlägsna effekt som uppvisats i dessa två prövningar understödjer risankizumabs potential att bli en betydelsefull behandling för våra patienter, säger Kenneth B. Gordon, huvudprövare för ultIMMa-1-studien.

Förutom fas III-prövningar med risankizumab vid psoriasis som pågår just nu så prövas substansen även för behandling av Crohns sjukdom och psoriasisartrit. Vidare finns planer på framtida prövningar av risankizumab vid ulcerös kolit. Kandidaten är ännu inte godkänt av regulatoriska myndigheter. Säkerhet och effekt har inte fastställts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093