23948sdkhjf

Vi har allt att vinna på djurfria forskningsmetoder

Alternativa metoder ger stora möjligheter, men då krävs mer resurser, skriver Karin Gabrielsson Morton från stiftelsen Forska utan djurförsök.

Nyligen startade det nationella 3R-center som ska samordna arbetet med att förfina, minska förekomsten av och helt ersätta forskning med djurförsök. Men hur viktig ökad samordning än är kommer det inte vara tillräckligt för att Sverige ska kunna tillvarata den enorma potential som finns i en omställning till djurfria forskningsmetoder inom medicinsk forskning.

På initiativ av Betty Malmberg (M) och Thomas Strand (S) arrangeras i dag ett seminarium i riksdagen om hur vi ska öka takten i att främja moderna djurfria forskningsmetoder. I dag används försöksdjur som modeller av oss människor inom medicinsk forskning, läkemedelsutveckling och riskbedömning av kemikalier. Studier visar dock att det ofta är svårt att överföra resultaten från djurstudier till människan. I dag kasseras till exempel nio av tio nya läkemedel då de, vid test på människa, visar sig vara för farliga eller sakna effekt på människor trots goda resultat i djurstudierna.

Nya vetenskapliga och tekniska landvinningar gör det i dag möjligt att skapa bättre modeller och mer ändamålsenliga testmetoder med till exempel avancerade metoder för cellodling, systembiologiska modeller i dator eller analys av enorma datamängder från patientprover – och ibland en kombination av dessa metoder. Moderna, djurfria forskningsmetoder kan leda till betydligt mer träffsäkra och snabba vägar för att få fram nya läkemedel.

Inom politiken klassas ”alternativ till djurförsök” som en djurskyddsfråga i stället för forskningspolitisk fråga. Forskningsprojekten passar inte riktigt in i de forskningsfinansierande myndigheternas utlysningar, utan faller mellan stolarna. Sverige har många skickliga och framtidsinriktade forskare vars kompetens därmed inte tas tillvara. Det innebär att Sverige missar nya insikter som kan förbättra medicinsk forskning och främja implementeringen av svensk innovationskraft.

Allt fler länder ser fördelarna i att främja djurfria forskningsmetoder, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. EU har tagit fram direktiv om att ersätta djurförsök och Nederländerna ska redan år 2025 ha fasat ut de flesta djurförsök för till exempel test av läkemedel och kontroll av vacciner.

Det är bra att vi nu har flera riksdagsledamöter som visar ett allt starkare engagemang för djurfri forskning och det är bra att regeringen kommit så långt att ett nationellt 3R-center nu har öppnat i Jordbruksverkets regi. Men det krävs fler åtgärder om Sverige inte ska hamna på efterkälken.

För det första krävs ökade resurser. De statliga forskningsanslag som finns i dag är låga och har inte höjts sedan 2009. Regeringen behöver ge i uppdrag till Vetenskapsrådet och bland andra Vinnova och Formas att öka anslagen till djurfria forskningsmetoder.

För det andra behöver lärosäten, Läkemedelsverket, Kemikalieinspektionen och fler myndigheter få tydligare direktiv och uppdrag om att främja en omställning till djurfria forskningsmetoder.

För det tredje behöver forskarutbildningen uppdateras så att framtidens forskare utbildas i att använda djurfria forskningsmetoder.

Vi efterlyser även en bättre samordning för stöd från idé till implementering och i vissa fall kommersialisering. Det är dags att lyfta den medicinska forskningens blick från musburarna till den bredd av nya möjligheter som öppnar sig genom stöd till djurförsöksfri forskning.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078