Positivt för diabetesvaccin
Diabetesbolaget Diamyd meddelar i dag att ett kliniskt relevant och positivt förlopp påvisas både vad gäller förmågan att producera eget insulin, som långtidsblodsocker och insulindos. Inga allvarliga biverkningar har rapporterats. Detta efter att samtliga patienter i diabetesstudien Diagnode-1 har följts i 6 månader.
– Resultaten som ses i Diagnode-1 är glädjande, nu när alla tolv patienter följts i 6 månader. Det är därför med entusiasm vi börjar Diagnode-2, där vi nu screenat vår första patient. Den egna insulinproduktion som finns kvar hos nyinsjuknade typ 1-diabetespatienter är viktig att bevara, då även en mindre sådan förenklar livet med diabetes, minskar antalet hypoglykemier och leder till färre långsiktiga komplikationer, säger Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings universitet och sponsor för studien.
I rapporten från den öppna pilotstudien Diagnode-1, där diabetesvaccinet Diamyd ges direkt i lymfkörtel, presenteras nu resultat för samtliga tolv patienter som följts i 6 månader. Inga allvarliga biverkningar har rapporterats i studien, och positiva effekter kan ses på sjukdomsförloppet. Vid 6 månader är den egna förmågan att bilda insulin så gott som oförändrad. I genomsnitt har den egna insulinproduktionen minskat med 1,7%, mot förväntade 15%, samtidigt som patienterna i genomsnitt har lägre, -22% långtidsblodsocker och använder mindre insulin än vid studiestart.
Tidigare rapporterade preliminära 15-månadersresultat för sex deltagare visar att den egna insulinproducerande förmågan endast minskat med 10,8%, mot förväntade 35%, och att långtidsblodsocker och insulindos minskat med 31% respektive 39%. Behandlingen ger även ett önskat immunologiskt svar.
- Diagnode-2, som vi nu dragit igång, blir mycket spännande och med deltagande kliniker från Sverige, Tjeckien och Spanien ska vi tillsammans jobba för en effektiv patientrekrytering, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd medical.