Rekordutdelning till hjärnforskning
I år delar Hjärnfonden ut drygt 74 miljoner kronor. Förra året var summan som fördelades 42 miljoner kronor.
Pengarna går till forskningsprojekt inom bland annat barn- och ungdomshjärnan, beroendesjukdomar, depression, ALS, Parkinsons sjukdom, stroke och Alzheimers sjukdom.
- I år fick vi extra många kvalificerade forskningsansökningar gällande Alzheimers sjukdom. Det ger oss hopp om att komma närmare en lösning hur vi kan stoppa den svåra sjukdomen, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, i ett pressmeddelande, där hon också tackar för alla generösa gåvor från privatpersoner och företag.
Forskningsbidragen som delas ut i början av juli, är ett- eller tvååriga och uppgår till 500 000 kronor per år. Av årets 284 ansökningar kunde 110 beviljas av Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd. 35 anslag är två-åriga och 75 stycken löper på ett år.
Förutom det stora antalet ansökningar för att forska om Alzheimers sjukdom finns det också ett stort intresse för att forska om Parkinson och andra neurodegenerativa sjukdomar, rapporterar Hjärnfonden.
Av de 110 beviljade forskningsanslagen går 48 till Karolinska Institutet, 20 till Uppsala universitet, 15 till Göteborgs universitet, 6 till Linköpings universitet, 13 till Lunds universitet, 4 till Umeå universitet, 2 till KTH i Stockholm, 1 till Örebro universitet och 1 till Stockholms universitet.
Hjärnfonden samlar in pengar till forskning och information om hjärnan, delar ut stipendier och anslag till forskare. Den arbetar också för att öka kunskapen om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar hos allmänheten.
Hjärnfondens är helt beroende av ekonomiska bidrag från privatpersoner, företag och stiftelser till ett så kallat 90-konto.