23948sdkhjf

Fastighetsbolag stöttar antibiotika-startup

Umeåbolaget Quretech bio tar in sin första externa investerare – den lokala aktören Nordiska centrumhus.

Umeåbolaget Quretech bio har nått en milstolpe i sin utveckling. Nyligen tog företaget in sitt första investerarkapital. Det är Nordiska Centrumhus som delar visionen med Quretech Bio om nya läkemedel mot infektionssjukdomar och antibiotikaresistens med bolagstillväxt i regionen.

– Vi har gått från att vara ett forskarägt bolag med nära och kära till att ta in kapital och viktig kompetens som gör det möjligt för oss att etablera oss som en seriös aktör. Nu har vi hittat rätt investerare som vill stötta oss långsiktigt och gärna ser att bolaget växer i regionen, säger Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universitet och vd för Quretech bio i ett pressmeddelande.

Håkan Martinell som är vd på Nordiska centrumhus, menar att satsningen ligger väl i linje med bolagets strategi att investera i norrländska bolag och fastigheter. Investeringen görs via det helägda Nordiska centruminvest.

– Quretech bio har flera intressanta projekt i sin portfölj med verklig potential inom infektionsbehandling, en av vår tids största utmaningar. Tillsammans med bolagets extremt kompetenta medarbetare har vi nu en mycket intressant resa framför oss, där vi på allvar tror att bolaget kan göra skillnad, kommenterar Håkan Martinell.

Quretech bio har idag tre huvudprojekt som riktar sig mot behandling av tuberkulos, klamydia och infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. I den tredje kategorin finns de ibland livshotande infektionerna som orsakas av gram-positiva MRSA och VRE.

I kampen mot tuberkulos har Quretech bio substanser som förbättrar effekten av antibiotika. Dessutom kan den nya substansen göra resistenta bakterier känsliga för antibiotika igen.

Nyligen fick Fredrik Almqvist tillsammans med Christina Stallings, forskare vid Washington University i St. Louis och en av delägarna i Quretech bio, ett forskningsanslag från amerikanska statliga hälsomyndigheten National institutes of health, NIH, för vidare forskning kring tuberkulos.

– Nu vill vi öka takten i minst ett av våra projekt och med vår nya partner ombord så kan vi säkra våra patent och fokusera på lösningar som i framtiden kan hjälpa miljoner människor, säger Fredrik Almqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078