23948sdkhjf

Vill byta namn på typ 1-diabetes

Teddy-studien har stor kunskap om vad som händer före ett insjuknande i typ 1-diabetes. Men forskarna vill byta namn på sjukdomen. Nu får Lunds universitet drygt 40 miljoner kronor från USA:s hälsovårdsministeri för att fortsätta med studien.

Teddy-studien har gett ökade kunskaper om vad som händer innan ett insjuknande i typ 1-diabetes har visat att en maginfektion kan trigga igång celiaki. Nu har Lunds universitet fått drygt 40 miljoner kronor från amerikanska hälsovårdsministeriet NIH för att fortsätta med studien i ytterligare fem år.

– Vi har stora mängder data att analysera och rapportera till alla de familjer som ingår i Teddy-studien, allmänheten och forskarvärlden. Förutom intervjuer med frågeformulär tas blodprov vid varje besök. Dessutom samlas det in urin, tånaglar, näsprov, en mjölktand och avföringsprov. Familjen registrerar också vad barnet äter under tre dagar, vid två tillfällen per år. Allt ska undersökas och analyseras, säger seniorprofessor Åke Lernmark, huvudman i svenska Teddy som startade 2004, i ett pressmeddelande.

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör de egna cellerna som tillverkar insulin. Att processen pågår markeras av att det bildas autoantikroppar i blodet. Genom att studera när olika autoantikroppar utvecklas kan man i dag tack vare studien förutse ett insjuknande. Men man vet ännu inte vad som gör att den första autoantikroppen dyker upp.

Sjukdomen skiljer sig stort från andra sorters diabetes, och för att inte blandas ihop med typ 2-diabetes, som har helt andra orsaker, vill forskarna byta namn på typ 1-diabetes.

– Vi vill hellre säga ”autoimmun diabetes” eftersom det är en mer korrekt benämning av sjukdomen, säger Åke Lernmark.

I Teddy-studien har forskarna hittat kopplingar mellan mängden gluten under de två första levnadsåren och insjuknande celiaki samt visat att en maginfektion kan trigga igång sjukdomen.

Studien har också gett upphov till ett stort antal vetenskapliga studier och doktorsavhandlingar, och under hösten startar ytterligare två studier, den här gången med ambitionen att hitta sätt att förebygga, eller förhindra, att autoimmun diabetes eller celiaki alls bryter ut. Bland annat undersöks om det går att vänja immunförsvaret vid insulin genom att ge barn oralt insulin och om det går att förhindra uppkomsten av en biomarkör med glutenfri kost eller probiotika.

I Teddy-studien, The environmental determinants of diabetes in the young study, ingår förutom barn i Sverige även barn i USA, Finland och Tyskland. Fram till 2010 screenades 46 000 nyfödda barn i Skåne för förhöjd ärftlig risk för autoimmun diabetes och celiaki. 2 525 barn gick med i studien. I juni 2018 var 1 681 barn i Sverige och 5 409 i hela världen med i studien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096