23948sdkhjf

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Giftiga ormbett är ett globalt problem som drabbar drygt två miljoner människor varje år och dödar 100 000. Behandlingen är s k antidot som innehåller IgG-antikroppar från immuniserade djur. Den smala specificiteten hos IgG betyder att antidoten bara är effektiv mot närbesläktade arter. Behandlingen kan ofta inte sättas in i tid vilket begränsar effektiviteten och kan orsaka permanent vävnadsskada hos de drabbade.

Forskare vid University of California, Irvine, USA, har upptäckt ett billigt och stabilt alternativ i form av en syntetisk nanopolymer som kan ges omedelbart efter ett ormbett. Nanopartiklarna binder till och avskiljer isoformer av fofolipas A2 och trefingriga toxiner som finns i gift från Elapidae-ormar – en dödlig familj som inkluderar kobror och mambor. Genom att screena och välja ut dem med högst affinitet för måltoxinerna har forskarna hittat nanopartiklar med optimal kemi för att binda.

Den nya bredspektrumbehandlingen neutraliserar giftets effekter genom att förebygga eller reducera lokalvävnadsskada. Den hindrar också toxinerna från att spridas till andra delar av kroppen. Inga toxiska effekter av partiklarna kunde ses i friska möss.

Engineered nanoparticles bind elapid snake venom toxins and inhibit venom-induced dermonecrosis

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073