23948sdkhjf

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

Eleverna får tillverka ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra- respektive bikarbonatlösning. Målet är att de ska få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med kemi.

"Det råder stor kompetensbrist på våra kemiföretag. 4 av 10 företag har svårt att hitta utbildad personal, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM i ett pressmeddelande.

Kemins Dag riktar sig till barn och ungdomar från grundskolan upp till gymnasiet. Dagen ska väcka intresse för kemi, och samtidigt skapa nyfikenhet på svensk kemiindustri där behovet av nya medarbetare är stort de närmaste tio åren.

Arrangörer är IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet.

"Kemikunskaper behövs inom en mängd olika områden, för att vi ska kunna förstå vår vardag och för att vi ska kunna utveckla nya hållbara produkter. Med hjälp av roliga experiment vill vi förmedla att kemi är ett framtidsområde", säger Helena Grennberg, ordförande Kemisamfundet och professor vid Uppsala universitet.

Kemiindustrin (raffinaderi, plast, gummi, kemi och läkemedel) står idag för en femtedel av svensk varuexport.

När nu antalet sysselsatta ökat för tredje kvartalet i följd blir kompetensbristen ännu mer akut.

När det gäller nyckelfunktioner såsom tekniker eller ingenjörer anger ungefär 40 procent av företagen att de har stora svårigheter att hitta rätt personal. En annan allvarlig effekt av kompetensbristen är att den förhindrar övergången till cirkulära lösningar.

"När vi pratar med företagen om vad som är deras stora utmaningar så kommer alltid kompetensbristen upp. Särskilt tråkigt är det förstås när övergången till mer cirkulära produktionsmetoder och nya hållbara produkter försenas på grund av begränsade personalresurser", säger Ulla Nyman.

Kalciumalginat som tillverkas i årets experiment kan användas för att kapsla in läkemedel så att läkemedelssubstanser klarar att passera den sura magen och nå tunntarmen där de frigörs och kan tas upp av kroppen. Ett exempel på hur livsviktig kemin är.

Utöver skolorna har 12 science centers och två museer valt att fokusera på kemi med anledning av Kemins Dag. De gör antingen speciella Kemins Dags-aktiviteter helgen den 19-21 oktober eller i sin ordinarie skolverksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172