23948sdkhjf

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Fettväven är kroppens mest plastiska organ och kan variera oerhört mycket i storlek även hos en och samma individ över tid. Trots detta har det varit omdebatterat huruvida fettväven hos människa expanderar framför allt via en ökning av storleken på fettcellerna eller via en ökning av antalet fettceller.

Genom att följa människor som gått upp eller ner i vikt över lång tid har forskare vid Karolinska Institutet nu kunnat fastställa att fettväven hos vuxna människor tillväxer genom en kombinerad ökning av både fettcellsstorlek och fettcellsantal. Emellertid leder viktnedgång, även kraftig sådan, bara till en minskning av fettcellsstorleken, men inte fettcellsantalet. Det innebär att vuxna människor bara kan öka sitt fettcellsantal men inte minska det, något som kanske kan förklara varför det är så svårt att gå ner i vikt för de flesta.

Baserat på dessa fynd försökte forskarna förstå vad det är för mekanismer i fettväven som reglerar fettcellsantalet. Genom att studera genuttrycket i fettväven och genom en kombination av både cell- och djurexperimentella studier kunde de identifiera att en tillväxtfaktor, TGFbeta3, styrde fettcellstillväxten genom att öka antalet omogna fettceller i fettväven som sedan kunde bilda nya fettceller.

– Nu skulle vi vilja testa detta direkt i en djurmodell men sedan även hos människa. Tanken är att man ska kunna använda detta i rekonstruktiv kirurgi på områden på kroppen där man vill ha mycket fett. Genom att blanda en cocktail av omogna fettceller och tillväxtfaktorn och applicera på människa så tänker vi att fettcellerna ska dela sig lokalt, förklarar Mikael Rydén, professor vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska institutet för Life Science Sweden.

Tillväxtfaktorn i sig är inte en ny upptäckt. Den testades tidigare i en läkemedelskandidat mot ärrbildning. Det projektet var inte framgångsrikt men nu har tillväxtfaktorn för första gången identifierats som en mekanism som styr fettcellsantalet hos människa.

– I och med att tillväxtfaktorn redan varit föremål för klinisk prövning på människa vet vi redan att den inte är giftig eller skadlig. Nu vill vi testa den för att se om man lokalt kan stimulera fettillväxten. Vi har ett samarbete med Per Hedén, plastikkirurg på Akademikliniken, och avsikten är att genomföra en studie på helt friska människor i samarbete med honom, berättar Mikael Rydén.

Skulle tillväxtfaktorn i framtiden kunna bli aktuell att användas för viktkontroll?

– Nej, det användningsområdet tror jag inte på. Det är en väldigt viktig funktion för människan att kunna bilda nya fettceller. Det finns en gräns för hur stora fettceller kan bli och om vi hämmar förmågan att bilda nya fettceller är det risk att överskottsenergin hamnar i andra organ med allvarliga sjukdomar som följd såsom till exempel fettlever och minskad insulinkänslighet med ökad risk för typ 2-diabetes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094