Hör om nya vapen mot klamydia
Bolagets vd Fredrik Almqvist driver inte bara affärer, han är också professor i organisk kemi, forskar vid Umeå universitet och hoppar in som prefekt för Kemiska institutionen när ordinarie är bortrest.
- Bolaget är ett sätt att tillgängliggöra forskningen för att den ska kunna hjälpa människor. Det blir ju så med forskning annars att resultat publiceras och sedan blir det lite stängt för andra, säger Fredrik Almqvist.
Antibiotikaresistens är ett globalt problem och Almqvists forskargrupp som samarbetar med flera skickliga molekylärbiologer har flera olika lösningar på gång. Själv skiljer han på de dödliga sjukdomar, som nu förlorar sitt botemedel, och de infektioner som ger andra allvarliga följdeffekter. Klamydia är en könssjukdom som idag behandlas med antibiotika, för att den inte ska förstöra kvinnans reproduktionsförmåga. Likaså urinvägsinfektion, som kan ge besvärliga följder om antibiotikan inte fungerar.
- Här gör vi ett alternativ till antibiotika. Vi avväpnar bakterien så att immunförsvaret sedan kan göra sitt jobb. Vilket då ger mycket mindre selektionstryck på resistens.
Bakterier har en enorm förmåga att växa, olika i olika miljöer, och flera olika livscykler beroende på var de är. En listeriabakterie i jorden, har helt andra krav på sin miljö än när den ska börja växa inne i en organism, som i något av våra jordbruksdjur. En av Quretechs metoder att stoppa antibiotikaresistensen är att påverka bakteriens egenskaper som är avgörande i den ena miljön (så kallade virulensfaktorer) där den skapar sjukdom men som inte påverkar huvuddelen av bakterierna som växer i jorden ute.
De mer livshotande sjukdomarna som till exempel tuberkulos har Quretech en annan, kombinerad lösning, emot.
- Det är jättespännande, men vi ser hur vår substans kan hindra bakterien att gå in i den persistenta/toleranta fasen och på det sätt kan både immunförsvar och den vanligaste antibiotikan mot tuberkulos, isoniazid, fungera igen.
Hör mer om detta, och mycket annat spännande, på Life Science Sweden och Kemivärlden Biotechs seminarie Bioscience i Uppsala den 7 november 2018.