23948sdkhjf

Spindeln chanslös mot cellulosa

Karl Håkansson från RISE belönades nyligen med den europeiska utmärkelsen Blue Sky Young Researchers Innovation Award för sin banbrytande forskning. Det hela handlar om en tunn tråd av spunnen nanocellulosa som skulle kunna användas i mängder av olika tillämpningar. Nu bedöms det som världens starkaste biomaterial och tar därmed förstaplatsen från spindelsilke som tills idag har betraktats som det starkaste.

Vid prisutdelningen i samband med konferensen Paper & Beyond 2018 i Bryssel korades tre vinnare som nu går vidare till den globala finalen av Blue Sky Young Researchers Innovation Award i Kanada 2019. Karl Håkansson från RISE vann juryns uppskattning med sin presentation av nanoteknik i ett makroskopiskt sammanhang där han tillsammans med KTH utvecklat en ny metod att spinna nanocellulosa till en tunn och stark tråd. Det som ger tråden dess styrka är att fibrillerna i träfibern är ordnade i samma riktning. Den nu patenterade metoden handlar kort om att omvandla vätska med fibrer till gel som i ett vattenflöde blir en lång tunn tråd av nanofibriller.

Mätningar som utförts vid synkrotronanläggningen Petra III visade att materialet, egenskapsmässigt, är både starkare och hela åtta gånger styvare än spindelsilke vilket tidigare ansetts vara det starkaste biomaterialet.

– Resultaten är givetvis spektakulära men det som är riktigt spännande är att vi nu för första gången har ett material med nanoegenskaper som går att tillämpa i makroformat, säger Karl Håkansson.

Redan de första resultaten från Karls doktorandarbete rönte stor uppmärksamhet när de publicerades i tidskriften Nature Communications 2014 och efter den senaste artikeln i ACS Nano har det mediala intresset bara ökat. Så sent som i maj i år benämndes området som ”one of the coolest things on earth” av General Electric.

– Från flera håll märker vi ett ökande intresse inom näringslivet för användning i olika tillämpningar. Därför gör vi nu en satsning inom RISE med målet att skala upp framställningen i en kontinuerlig process, berättar Fredrik Rosén, marknadschef RISE Bioekonomi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126