Så sparas hundratals miljoner när Nobelpatentet går ut
Landstingens nya avtal ger kraftigt sänkta kostnader på läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar. Fler patienter kan få tillgång till inflammationshämmande TNF-hämmare och samhället sparar hundratals miljoner kronor. Det står klart när landstingen i samverkan kommer att teckna nya avtal för läkemedel som används vid sjukdomar som till exempel reumatoid artrit och ulcerös kolit.
─ Det här är bra för patienter med olika inflammatoriska sjukdomar. TNF-hämmarna är effektiva och säkra läkemedel som nu med bättre villkor för kostnaderna kan bli tillgängliga för fler, säger Mikael Svensson vid SKL som stöttat landstingen i förhandlingar med företagen bakom läkemedlen i ett pressmeddelande.
Sedan patentet på det storsäljande läkemedlet Humira (adalimumab) av typen TNF-hämmare nyligen gått ut har det nu kommit flera nya kopior, så kallade biosimilarer, på marknaden. Landstingen har tillsammans förhandlat om kostnaderna för dessa läkemedel. Alla 21 landsting kommer att teckna avtal med företagen för fyra nya läkemedel samt uppdatera de befintliga avtalen för två läkemedel. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har också inkluderat de nya läkemedlen i läkemedelsförmånen.
─ Exakt vad avtalen betyder i sänkta kostnader är belagt med sekretess, men det kommer att ge hundratals miljoner kronor tillbaka till vården som istället kan satsas på andra insatser i vården och på att ge fler patienter behandling. Det här är den största affären landstingen gjort tillsammans och syftet är förstås ett gemensamt agerade för en rättvis och jämlik tillgång till dessa läkemedel, kommenterar Mikael Svensson.
Det mest önskvärda hade varit att de nya avtalen varit transparenta och att det landstingen får tillbaka i återbäring vid användning hade varit öppet. Men med sekretess på delar i avtalen har det dock varit möjligt att få lägre priser från företagen och därmed få en maximering av återbäringen till samhället.
TNF-hämmare förskrivs framför allt inom den specialiserade vården. De vårdgivare som berörs kommer att veta vilka TNF-hämmare de ska använda i en prioriterad ordning utefter vad avtalen resulterat i.
TNF-hämmare som omfattas av avtal och som innehåller den aktiva substansen adalimumab :
- Amgevita
- Hulio
- Humira
- Hyrimoz
- Imraldi
TNF-hämmare som omfattas av avtal och som innehåller den aktiva substansen etanercept:
- Benepali
- Enbrel
- Erelzi
En av årets Nobelpristagare i kemi, Gregory Winter, använde metoden fagdisplay för riktad evolution av antikroppar, med målet att framställa nya läkemedel. Det ledde fram till läkemedlet Humira.