Prisas för avlyssning
Kristian Pietras och hans forskargrupp söker grundläggande kunskap om de olika celler som tillsammans utgör en tumör och hur de kommunicerar med varandra och omkringliggande vävnad. Studier har nämligen visat att tumörcellers kommunikation med bland annat bindvävs- och blodkärlsceller spelar en viktig roll för cancerns utveckling och spridning.
– Vi vill försöka förstå arkitekturen i och runt en tumör, avlyssna den kommunikation som pågår och om möjligt bryta den kommunikation som gör att tumören växer, sprider sig eller motstår behandling, säger Kristian Pietras i en kommentar.
De har bland annat identifierat olika former av bindväv som ibland bildas i och runt tumören. Patienter med bröstcancer som har vissa av dessa bindvävstyper har visat sig ha sämre prognos än andra. Nyligen beskrev forskarna i Lund upptäckten av en tillväxtfaktor som förmedlar information mellan tumör- och bindvävsceller i brösttumörer. I förlängningen kan det leda till utveckling av nya läkemedel som gör att svårbehandlade tumörformer svarar på vanlig hormonterapi.
– Vi är inte fokuserade på en viss slags cancer utan det handlar i hög grad om grundforskning på cellnivå. Vi försöker dock att snabbt föra över våra resultat till kliniken så att de kan komma till nytta för patienterna, säger Kristian Pietras.
I år tilldelas Kristian Pietras Göran Gustafssonpriset i medicin 2019 ”för hans genombrytande analys av den cancerassocierade mikromiljön och dess roll i tumörutveckling”.
Göran Gustafssonprisen går till forskning inom områdena matematik, fysik, kemi, molekylär biologi och medicin. Det är landets universitet och högskolor som nominerar forskare som är högst 45 år gamla. Kungl. Vetenskapsakademien granskar förslagen och pristagarna utses därefter av Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. De fem forskarna får i år vardera 5,1 miljoner kronor i anslag, fördelat på tre år, och ett personligt pris på 250 000 kronor.
– Göran Gustafssonprisen har i snart 30 års tid gjort det möjligt för framstående yngre forskare att bygga upp sin forskning i Sverige. Det har betytt, och betyder, oerhört mycket att de får den chansen och Vetenskapsakademien är glad åt att kunna vara en del av processen, säger Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K Hansson.