Majoritet: Satsa mer på medicinsk forskning
Hela 87 procent anser att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning. Så många som 80 procent vill dessutom öka de statliga investeringarna. Detta visar en ny Sifo-undersökning som stiftelsen Forska Sverige låtit göra.
– Vår egen och våra närståendes hälsa är en fråga som berör och engagerar. Men för varje krona som används till sjukvård går idag bara två öre till medicinsk forskning och utveckling. Hela 80 procent av allmänheten vill att investeringarna i medicinsk forskning på sikt ska fördubblas för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.
En ännu större andel - 87 procent av allmänheten – anser att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning för att:
- Utveckla nya mediciner och behandlingar (75 %)
- Förbättra hälso- och sjukvårdssystemet (51 %)
- Bättre hälsa för Sveriges befolkning (49 %)
- Skapa ekonomisk tillväxt (48 %)
- Skapa jobb (45 %)
Undersökningen visar även att 8 av 10 svenskar oroar sig för att de själva eller en nära anhörig ska drabbas av en obotlig sjukdom. Samtidigt tror inte ens hälften att vi har en jämlik vård i Sverige. Bara 22 procent av allmänheten instämmer helt i att den svenska sjukvården kommer att ta väl hand om dem när det behövs.
– Det är tydligt att befolkningen ser det stora samhällsvärdet i medicinsk forskning, och under våren har vi fått signaler om att det är ett prioriterat område även för regeringen. Den 10 juni uttalade näringsminister Ibrahim Baylan (S), socialminister Lena Hallengren (S) och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S) målsättningen att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Vi hoppas att regeringen i höstens budget ökar de statliga investeringarna i medicinsk forskning för att kunna förverkliga ambitionen. Vår opinionsundersökning visar att en sådan satsning skulle stödjas av väljarna, kommenterar Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.