Biomarkörer, salivprov och patientnära tester
Den nya provtagningsmetoden innebär att patienter kan lämna ett salivprov istället för ett urinprov som övervakas av personal. Metoden är därmed betydligt mindre integritetskränkande för patienten som annars hade behövt urinera bevakad av provtagande personal. Dessutom ger den ett säkrare resultat.
– Den traditionella drogscreeningen har många nackdelar. Den övervakade provtagningen kan upplevas som integritetskränkande och andelen falska svar är relativt hög. I jämförelse med screening i urin visar salivprovet sällan ett falskt positivt eller falskt negativt resultat, vilket är en trygghet för patienten, säger Moa Andresen Bergström, överkemist på Klinisk kemi på Sahlgrenska och ansvarig för projektet.
Den nya salivmetoden är högteknologisk och baseras på högupplösande masspektrometri. Det gör det möjligt att i en analys upptäcka många droger med mycket hög analytisk säkerhet. I dagsläget kan drygt 60 olika substanser hittas i ett enda prov, däribland fler designerdroger och missbruksläkemedel som hittills inte har kunnat upptäckas i lika stor utsträckning genom traditionella drogtester.
– Metoden ökar möjligheten att upptäcka drogbruk inom både den psykiatriska och somatiska vården, vilket i längden leder till stora vinster både för individen, närstående och samhället, säger Magnus Axelsson, sektionschef och processansvarig överläkare på Klinisk kemi.
Under seminariet Lab & Diagnostics of the Future kommer Moa Andresen Bergström att berätta mer om den nya diagnostikmetoden. Seminariet är kostnadsfritt och ligger precis i anslutning till Stockholmsmässan och äger rum kl. 9.10-12.30 under Swedish LabDays båda dagar 2-3 oktober.
Listan på talare under seminariet är lång och innehåller en rad aktuella och intressanta namn. Bland annat håller Michael Brobjer, vd på diagnostikbolaget Arocell, ett föredrag om biomarkörer vid bröstcancer och hur dessa kan vara till hjälp för att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom.
Ytterligare en talare är Giulia Gaudenzi, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet. Hon ska berätta om hur point-of-care diagnostic, alltså patientnära diagnostiska tester, är viktiga för utvecklingen av den globala hälsan.
Seminariet 2-3 oktober är kostnadsfritt. Länk till anmälan.