23948sdkhjf

Forskningsproppen: Sjätte förslaget

Utöka och permanenta Nationella plattformen för life science inkubation. Så lyder SwedenBios sjätte förslag till regeringen inför forskningsproppen nästa höst.

SwedenBio:s bedömning:

Utan samarbeten mellan regionala aktörer kommer Sverige helt visst att misslyckas i sin ambition att vara en stark life science-nation. Det gäller inte minst inkubatorer och science parks. Den Nationella Plattformen för Life Science inkubation (NPLS) som bedrivits i projektform har lagt grunden för samarbeten som är kritiska för inkubatorbolagens tillgång till nyckelkompetens och intelligent kapital. Investerare och internationella kunder beskriver idag att det är svårt att få överblick över de svenska inkubatorbolagen som är spridda över landet. SwedenBIO bedömer att NPLS med förstärkta resurser kan ta en roll i att motverka detta.

SwedenBios Förslag: NPLS bör permanentas och anslås 4 mnkr i årligt anslag. Dessutom bör uppdraget utökas till att utgöra SamInvest och andra investerares motpart vid sökande efter inkubatorbolag att investera i.

Skälen för SwedenBIOs bedömning och förslag:

Inkubation av nya framgångsrika life science bolag är en nyckelkomponent för att möjliggöra regeringens tillväxtstrategi för life science. Särskild expertis krävs för inkubation av bolag inom sektorn då den är föremål för omfattande regulatoriska krav och präglas av unika kund-leverantörsrelationer. Den Nationella Plattformen för Life Science inkubation (NPLS) är ett Vinnova-finansierat pilotprojekt som startade december 2016. Syftet med pilotprojektet har varit att utveckla och testa metoder och verktyg som höjer och säkerställer kvalitet i inkubationsprocesser nationellt. Vidare skulle ett arbetssätt där företagsinkubatorer inom life science samverkar kring affärsutvecklingen av lovande life science-bolag utvecklas.

Pilotprojektet har visat att en nationell plattform kommer att kunna fylla viktiga funktioner för förbättrad inkubation av framgångsrika life-science bolag. Plattformens roll är att:

• Vara ett komplement till det etablerade inkubatorsystemet

• Bygga upp ett nationellt kunskaps- och strukturkapital kring möten med internationella kunder och investerare

• Agera som en neutral plats för utbyte av erfarenheter, goda arbetssätt, kunskap, idéer och expertis mellan inkubatorerna.

Enskilda inkubatorer har inga incitament för att åstadkomma detta och det krävs därför en neutral nationell samordning. NPLS bör fokusera på följande tre uppgifter:

1. Fungera som kunskapshöjande plattform för tidig nyckelkunskap

Den nationella ’basnivån’ av tidig nyckelkunskap behöver höjas. Det rör sig om exempelvis regulatoriska frågeställningar, CE märkning och utveckling av hållbara produkter och tjänster.

NPLS insatser:

• Vidareutveckling av online plattformen, som tillgängliggör nyckelkunskap för bolag och inkubatorer från hela landet. Utökat och fördjupat innehåll, med fokus på områden som är kritiska för Sveriges tidiga life science-bolag

• Fördjupade workshoppar med bolag från olika inkubatorer inom relevanta ämnen.

• Framtagning av utbildnings- och kunskapshöjandematerial

2. Utgöra en gemensam kontaktyta för investerare, kunder, mentorer mm

Investerare och internationella kunder beskriver idag att det är svårt att få överblick över de svenska inkubatorbolagen som är spridda över landet. Därför behövs en samlad ingång till Sveriges inkubatorbolag. NPLS är den naturliga plattformen för att skapa ett strukturerat sätt för investerare/internationella storbolag å ena sidan och Sveriges bästa start-up bolag å andra sidan att mötas. Med en relativt liten utökad finansiering mot idag skulle NPLS ha kapacitet att fungera som en väg in till inkubatorbolagen genom att bygga vidare på befintliga modeller. Det finns nämligen redan idag välfungerande lokala modeller både för start-up bolag och internationella bolag att mötas och för investerare och start-up bolag att mötas.

2a. Modell för start up bolag och internationella bolag att mötas:

AstraZenecas mentorprogram utgör en välfungerande modell för start-up bolag och entreprenörer att få tillgång till spetskompetens inom AstraZeneca. Denna modell bör appliceras till andra områden utanför AZs expertis inom läkemedel, till exempel med större bolag inom medicintekning och digital hälsa. Här krävs det en nationell koordinering framförallt för att underlätta för deltagande storbolag. NPLS bör ges den rollen.

2b. Modell för investerare och inkubatorbolag att mötas

Saminvest har med framgång startat fyra fonder kopplade till ett fåtal svenska inkubatorer med egna nätverk av privatinvesterare1. Saminvest har vare sig kompetens eller uppdrag att direktinvestera i bolag. Deras uppdrag är att skapa fond i fond-lösningar där staten frigörs från att ta beslut i det individuella investeringsobjektet. Den kompetensen finns däremot inom NPLS samt i lokala privata investeringsnätverk. Genom att koppla samman dessa med Saminvests investeringsmodell skapas en nationellt samlad spetskompetens för life science investeringar som ger inkubatorbolag över hela landet likvärdig tillgång till investeringar, givet att fastställda kriterier möts. Kriterierna sätts av investerarna själva och inga hänsyn tas till i vilken inkubator bolagen har sin hemvist. Saminvests investeringsmodell bygger på att söka saminvesteringar med andra aktörer (50%), exempelvis family offices och internationellt riskkapital. En fondstruktur som ger Sveriges inkubatorbolag ökad tillgång till nationellt och internationellt kapital skulle alltså skapas utan att det behövs tillföras stora resurser. Resurserna finns redan. Förslaget handlar om att skapa en smartare gränsyta mellan kapital och inkubatorbolag. Den befintliga modellen som tillämpas i lokala fonder bör utvecklas mot en större nationell fond med fokus på investeringar i life science-bolag i tidiga skeden kopplad till NPLS.

3. Samarbete mellan Life-Science inkubatorer

För att åstadkomma effektivare inkubation av life-science bolag krävs ett tätare samarbete mellan inkubatorerna. Områden som till exempel koordinering av lokala s.k. investeringsdagar (dels för att underlätta för bolag från andra regioner att delta och dels för att undvika att två liknande möten läggs för nära i tid), utbyte av ’best practice’, tillgång till nyckelexpertis från andra delar av landet mm kräver en kontinuerlig dialog mellan inkubatorerna. Genom den nationella plattformen har denna dialog skett på ett organiserat och strukturerat sätt, vilket inte bara ger möjligheter till utbyte, men också ger alla inkubatorer möjligheten att påverka plattformens arbete.

NPLS insatser:

• Underlätta för inkubatorerna att dela experter

• Verktyg för att identifiera ’rätt’ anställda och styrelseledamöter från hela landet till start-up

• Stötta inkubatorbolagens tillgång till testbäddar och andra test- och valideringsmiljöer

• Koordinering och samkörning av nationella investerarmöten, delegationsresor m.m.

• Koordinering av – och stöd till - deltagandet i större partneringmöten inklusive förberedelse av deltagande bolag och gemensam ’Svensk Life Science’-monter mm

Fortsatt Satsning Behövs

För att kunna fortsätta att bygga vidare på pilotprojektets framgång krävs att projektformen lämnas och att NPLS ges permanent finansiering om 4 mnkr per år.

Här kommenterar SwedenBios vd Helena Strigård förslaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094