23948sdkhjf

Rapporten ger bilden av svensk life science

I början av året skickades enkäten ut som ska bli underlag till årets Pipeline-rapport från Swedenbio. De som svarar är med och påverkar omvärldens bild av Sverige.

Det pågår en kartläggning av svenska forsknings- och utvecklingsföretag som utvecklar läkemedel, vaccin och avancerade terapier för att ta reda på situationen nu och hur framtiden ser ut,

Vi kan påstå att vi har en stark life science-sektor, men det är de som verkar inom den varje dag som verkligen kan ge en bild av hur det ser ut och vad branschen behöver för att växa, säger Sara Gunnerås, analyschef och ansvarig för rapporten på Swedenbio och fortsätter:

Med hjälp av enkäten tar vi pulsen på en grupp av life science-industrin som vi vet till stor del består av innovativa forskningsintensiva, micro- och virtuella företag med en lång väg till marknad samt stort behov av externa resurser i form av kompentens, samarbete och inte minst finansiering under många år.

Pipeline-rapporten ska ge svar på frågor om var bolagen har sin verksamhet och hur de använder sig av stödfunktioner som universitet och högskolor erbjuder, som science parks och liknande. Men huvuddelen av rapporten handlar om de terapier som utvecklas. Inom vilka terapiområden och vilka sorters vaccin och läkemedel som bolagen satsar på.

Vi ser globala trender, som ökad satsning på orphan drugs, immunoonkologi samt cell- och genterapier, men var står de svenska bolagen, det vill vi veta, säger Sara Gunnerås.

Pipeline-rapporten trycks i ett par tusen exemplar och sprids också över världen med hjälp av digitala delningar. Swedenbio får ofta frågan om vad Sverige har på gång, då ger Pipeline-rapporten svar. Den delas också ut på möten och mässor runt om i världen. Business Sweden är en av är en av rapportens partners och ambassadör.

För oss är rapporten ett ovärderligt dokument över bolagen och svensk life science, säger Thomas Areschoug, investeringsansvarig för life science på Business Sweden, både i individuella möten och på de internationella konferenserna.

Tänk om rapporten skulle visa att det går dåligt för bolagen då?

Haha, men det gör det inte! Det är fantastiska projekt som jag har med mig i min portfölj när jag träffar internationella läkemedelsbolag för att få investeringar till svensk industri, säger Thomas Areschoug och fortsätter:

Rapporten visar både på bredden hos bolagen och mer exakt vad de håller på med. Det gör det enkelt för de stora läkemedelsbolagen att se vart de ska vända sig för att hitta intressanta investeringsobjekt och licensprodukter.

Förra Pipeline-rapporten publicerades 2016. I maj 2020 kommer nästa.

Vi har verkligen sett en högkonjunktur inom life science sedan sist. Rekordmånga börsintroduceringar och flera nystartade bolag. Ska bli spännande att få se på detaljnivå vad som hänt, vilka nya projekt som tillkommit och hur de gamla rört sig närmare marknaden, avslutar Sara Gunnerås.

Swedenbios Pipeline-rapport kommer att vara aktuell i ett par år framåt och finnas med på möten som Bio International i San Diego i juni, Nordic Life Science Days i Malmö i september och Bio Japan utanför Tokyo i oktober. Alla svenska FOU-företag uppmanas att delta och svara på enkäten. Mer information och länk till enkäten finns finns här: https://www.surveymonkey.com/r/pipeline2020, samt på swedenbio.se.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064