23948sdkhjf

Nya ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin

En biokemist, och två professorer i mikrobiologi och immunologi, genetik och patologi valdes in som tre av de sex nya ledamöterna i Kungliga Vetenskapsakademin, KVA.

I klassen för biologiska vetenskaper valdes tre nya forskare in, Taija Mäkinen och Staffan Svärd från Uppsala universitet, samt Martin Högbom från Stockholms universitet. 

– Jag blev överraskad och såklart väldigt glad när jag fick beskedet. KVA är en central aktör för att stärka vetenskapernas roll i samhället, något som är viktigare än någonsin, säger Martin Högbom i ett uttalande. 

Martin Högbom är strukturbiolog och biokemist och kartlägger hur universella biologiska reaktioner utförs av cellens enzymer, en kunskap som är till nytta för utveckling av nya läkemedel. Huvudspåret i Högboms forskning handlar om hur enzymer utnyttjar metaller för att få den kraft som krävs för de grundläggande kemiska processer som sker i levande organismer. Forskargruppen använder molekylärbiologi, spektroskopi och olika strukturbestämningsmetoder för att förstå samspelet mellan protein och metaller vid bland annat cellens produktion av DNA-byggstenar och i de stora proteinkomplex som styr cellens energiomvandling. Forskningen innefattar även utveckling av nya metoder för strukturbestämning av biologiska makromolekyler.

Taija Mäkinen är professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Hennes forskningsområde är utvecklingsbiologi och särskilt vaskulärbiologi. Mer specifikt studerar hon lymfsystemet och hur lymfkärl bildas. I Taija Mäkinens forskningsgrupp tittar de närmare på speciella egenskaper som lymfkärlen har i olika vävnader och för att förstå hur lymfkärl, som är specifika för vissa organ, bildas. De försöker även förstå sig på hur förstadier till cellerna som bygger upp lymfkärlen uppstår. Ett annat mål är att se vilken roll lymfsystemet spelar för olika slag sjukdomar som lymfödem och cancer. 

Staffan Svärd är professor i mikrobiologi vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet. Han har studerat olika aspekter av biologin hos Giardia och andra encelliga parasiter, deras molekylära biologi och sjukdomsframkallande förmåga. Det har gjorts i så kallade in vitro interaktionssystem där man kan simulera hur parasiter angriper tunntarmen. Genom att jämföra Giardia-parasiter från olika delar av världen och hur immunförsvaret regerar på dem har forskargrupppen fått fram nya insikter om hur förhållandet mellan värd och parasit fungerar, samt information om människans immunsystem i tarmen. 

Övriga nya ledamöter i KVA
I klassen för tekniska vetenskaper: Martin Malmsten, Köpenhamns universitet, Fredrik Höök, Chalmers tekniska högskola,
I klassen för biologiska vetenskaper: Taija Mäkinen och Staffan Svärd, Uppsala universitet.
I klassen för medicinska vetenskaper: Barbara Canlon, Karolinska Institutet.  

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082