Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19
Lundabaserade Synact Pharma är ett av de företag som vill ge sig in i racet för att utveckla läkemedel mot covid-19. I deras fall handlar det inte om att motverka själva viruset. Företaget fokuserar istället på att hämma den lunginflammation som infektionen kan leda till, ett tillstånd kallat acute respiratory distress syndrome, ARDS.
– Vår förhoppning är att vår kandidat AP1189 kan ha en gynnsam effekt på lunginflammationen vid covid-19 och därmed reducera behovet av respirator så långt som möjligt, säger Torbjørn Bjerke, ordförande på Synact Pharma, till Life Science Sweden.
Synact Pharma utvecklar läkemedel som inriktar sig mot olika melanocortinreceptorer, för behandling av olika inflammatoriska sjukdomar. Huvudkandidaten AP1189 prövas nu i kliniska fas II-studier mot reumatoid artrit, RA, och ska dessutom testas i fas II mot nefrotiskt syndrom.
– AP1189 dämpar inflammation genom hämning av cytokinerna IL6, IL1, och TNF alfa. Samtidigt hjälper den vävnaden att läka och återhämta sig, genom att stimulera makrofagernas aktivitet, säger Torbjørn Bjerke.
Han menar att företaget genom prekliniska resultat har sett indikationer på att AP1189 bör kunna dämpa inflammationen vid ARDS och Synact har nu beslutat att utveckla läkemedelskandidaten även mot denna indikation. Om det blir av eller ej beror på om företaget lyckas finansiera utvecklingen.
– Danmark har gått ut med en möjlighet att söka finansiering för projekt kopplade till covid-19, liksom WHO, Bill Gates stiftelse och många andra. Nu ser vi över vilka möjligheter som finns och sedan kommer vi att söka pengar från olika källor. Vi behöver max 20 miljoner kronor för att kunna genomföra fas II-studier.
– Förutom att söka finansiering så ska vi dessutom ansöka om godkännande för kliniska studier från etiska kommittéer och från Läkemedelsverket. Samtidigt ska vi kontakta möjliga partner från läkemedelsindustrin för att se om vi kan få till ett gynnsamt samarbete.
Förhoppningen är att utvecklingen borde gå snabbare än vanligt eftersom behandlingen redan befinner sig i fas II mot RA.
– De regulatoriska myndigheterna i flera olika länder har meddelat att de kommer att prioritera projekt som är kopplade till covid-19 och vi hoppas på att kunna få tillgodoräkna oss den kliniska fas I-studie som vi redan har genomfört så att vi kan gå direkt in i fas II.
– Om vi får finansiering och dessutom får godkänt från regulatoriska myndigheter så hoppas vi på att kunna starta fas II-studier inom tre månader. Vi har varit i kontakt med personer som behandlar covid-19-patienter både i Norden och resten av Europa så vi får se var den i så fall kommer att genomföras.
Hur tror du att branschen kommer att se ut när coronapandemin är över?
– Jag tror att det här utbrottet gör att folk för upp ögonen mer än någonsin för att läkemedelsbranschen behövs, inte bara vid covid-19 utan även för behandling av andra sjukdomar. Jag tror att vi kommer se ökat intresse för utvecklingen av nya läkemedel.