23948sdkhjf

”Vi har levererat 22 000 liter handsprit”

Universitetets kemisektion blev under några veckor en fabrik för desinfektionsmedel.

Stockholms universitet är en av många aktörer som har hjälpt till att tillverka handsprit under den pågående pandemin.

Det känns som att vi kom upp i sådana mängder att vi blev en liten fabrik, säger Berit Olofsson, professor i organisk kemi och dekan för kemisektionen vid Stockholms universitet.

Hon berättar att det började med att kollegan Lennart Bergström, professor i materialkemi också vid Stockholms universitet, tog upp att kemisektionen har mycket skyddsmaterial som de kunde dela med sig av till sjukvården. Berit Olofsson hörde av sig till en läkare som hon känner på Danderyds sjukhus och redan samma kväll kom de från sjukhuset och hämtade den skyddsutrustning som snabbt hade samlats ihop på den naturvetenskapliga fakulteten. Det var bland annat skyddshandskar, ansiktsmasker, skyddsdräkter och skyddsglasögon.

Vi hade också samlat in ett stort antal pumpflaskor med handdesinfektionsmedel och det ville de verkligen ha. De ville till och med ha öppnade och halvtomma förpackningar. Lennart Bergström föreslog då att vi skulle börja tillverka desinfektionsmedel till sjukvården, berättar Berit Olofsson.

Danderyds sjukhus tackade direkt ja till erbjudandet och på kemisektionen satte de så snart de kunde igång med tillverkningen. Det var till att börja med två team av doktorander och forskare på institutionerna för material- och miljökemi samt biokemi och biofysik som skötte produktionen. Danderyds sjukhus lät skicka en lastbil som kom och hämtade handspriten.

Någon dag senare hörde Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge av sig och ville också ha desinfektionsmedel. De anställda på kemisektionen lyckades tillverka 500 liter handsprit som levererades till sjukhuset. Lika mycket levererades även till Karolinska i Solna.

Efterfrågan ökade och Berit Olofsson ansåg att hon inte längre själv borde göra prioriteringen av vilka som skulle få handspriten. Efter många telefonsamtal med Stockholms stad, Region Stockholm och Länsstyrelsen upprättade staden ett distributionscenter som universitetet levererade handsprit till. Länsstyrelsen skötte prioriteringen av mottagarna inom 26 kommuner, framför allt var det äldrevården och LSS-hem som fick ta emot handspriten. Stora lastbilar kom och hämtade och ytterligare tre team med anställda kemister från flera andra institutioner satte igång med tillverkning av desinfektionsmedel.

Råvarorna som behövdes tog snart slut på institutionen, men Cytiva, tidigare GE Healthcare, skänkte 12 000 liter etanol och Absolut Vodka skickade upp en stor tankbil med 3 000 liter etanol. Flera andra företag och organisationer hjälpte också till på olika sätt, bland annat Petrolia, Runa Vodka, Försvarets materialverk och Brandmännens solidaritetsrörelse.

Men tillverkningen innebar också att tillstånd behövdes för att följa de regelverk som finns för den som hanterar produkter som innehåller etanol. Om tillstånd saknas blir det höga skatter på hanteringen. Berit Olofsson berättar att kontakten med myndigheterna var både bra och dålig.

Jag var väldigt imponerad av Skatteverket som var fantastiskt bra att ha att göra med och direkt förstod att det var ett akut läge, även länsstyrelsen och Stockholms stad hjälpte till för att det skulle gå smidigt.

Kemisterna behövde också ha kontakt med Folkhälsomyndigheten om denatureringsregler. Det var en krångligare process.

Det kändes inte som att de tog hänsyn till att det var en akut kris på samma sätt som Skatteverket gjorde. Det var frustrerande att behöva vänta in dem när vi visste att vårdpersonal var i stort behov av handspriten som vi tillverkade.

Jag tror att det handlar om att Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att bekämpa alkoholmissbruk och är väldigt noga med regelverken kring denaturering, men de har samtidigt i uppdrag att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset så det blev märkligt att det var de som var bromsklossen.

Vilka risker finns det med att sätta igång egen handspritstillverkning på det här sättet?

Själva tillverkningen är väldigt enkel för kemister på den nivå som de anställda hos oss befinner sig. Men när det blir storskaligt är det mycket att förhålla sig till, bland annat brandrisken och hur många liter etanol man får förvara och det var det som blev utmaningen.

Industriproduktionen av handsprit har nu ökat och kemisektionen på Stockholms universitet har återgått till sitt normala arbete.

Nu ägnar vi oss åter åt forskning, undervisning och annat som vi arbetar med i normala fall. Men vi är redo att återuppta handspritstillverkningen igen om situationen förvärras, säger Berit Olofsson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.132