Sverige stöttar danskt initiativ om hormonstörande ämnen
I Danmark har myndigheten Miljöstyrelsen lanserat webbsidan Endocrine Disruptor Lists där man listar hormonstörande ämnen och deras legala status. Det handlar om ämnen som är främmande för kroppen och kan störa kroppens hormonsystem. I vissa fall kan de bidra till utveckling av cancer, påverka ämnesomsättningen och förmågan att skaffa barn.
Målet med initiativet är att öka kunskapen om transparensen vad gäller EU:s arbete med hormonstörande ämnen. Flera europeiska länder står bakom initiativet, Danmark, Belgien, Frankrike, Nederländerna och Sverige.
– Vår förhoppning hos oss som stödjer den här listan är att det ska fungera som inspiration till EU-kommissionen. Att de ska ta fram one-stop-shop som de beskrev i sitt meddelande om ett ramverk för hormonstörande ämnen som de publicerade 2018, säger Margareta Halin Lejonklou, toxikolog på Kemikalieinspektion, till Life Science Sweden.
På webbplatsen, Endocrine Disruptor Lists, radas tre listor upp med hormonstörande ämnen och ämnen som misstänks vara hormonstörande.
Lista I: informerar om ämnen som är identifierade som hormonstörande inom EU.
Lista II: informerar om ämnen som utreds för hormonstörande egenskaper inom EU.
Lista III: listar ämnen som utreds av ett enskilt medlemsland och av detta medlemsland bedöms ha hormonstörande egenskaper.
Tanken med initiativet är bland annat att skynda på identifieringen och regleringen av hormonstörande ämnen inom Reach-förordningen, växtskyddsförordningen, biocidproduktförordningen och förordningen för kosmetiska produkter.
Beslutet att stödja initiativet är ett beslut från regeringskansliet och Kemikalieinspektionens roll är framförallt att vara ansiktet utåt för Sveriges räkning.
– EU-kommissionen publicerade en EU-strategi 1999 och man har inte uppdaterat den sedan dess. Vi är måna om att skydda hälsa och miljö och vi tycker inte att det går tillräckligt fort, säger Margareta Halin Lejonklou om regeringens argument för att stödja initiativet.
Artikeln är en del av vårt tema om Keminyheter.