23948sdkhjf

Kliniska prövningar återupptas

Pandemin har visat på behovet av digitalisering i samband med kliniska prövningar, anser Karolina Antonov på Lif.

När pandemin drabbade Sverige i mars fick många läkemedelsföretag pausa sina kliniska prövningar. Nu har bland annat cancerforskningsföretaget Oncopeptides meddelat att de återupptar rekrytering till sina kliniska studier och Lundaföretaget Follicum skriver i ett pressmeddelande att de nu återupptar sina.

Karolina Antonov, analyschef på Läkemedelsindustriföreningen, Lif, säger att hon får signaler om att flera företag börjar återgå till det normala.

– Min bild är att företagen så smått kommer igång med prövningsverksamhet som de har pausat. Det är förstås olika på olika företag och så beror det på den prioritet som de kliniska prövningarna har och de möjligheter som företagen har att genomföra dem.

Det har förekommit kliniska prävningar även under pandemin, men då i begränsad utsträckning för prioriterade sjukdomsområden.

– Det kan vara sjukdomstillstånd där det är särskilt viktigt att få fram nya behandlingar och terapiområden där personal och patienter inte har varit lika berörda av vården av sjuka i covid-19.

Många läkemedels- och biotechföretag har också styrt om delar av sin forskning för att hjälpa till i jakten på ett läkemedel eller vaccin mot covid-19.

Vad är viktigt att tänka på när företag nu återupptar tidigare pausade kliniska prövningar?

– Man måste ta hänsyn till att vi fortfarande har en allvarlig situation. Jag upplever att våra medlemsföretag är noggranna med att anpassa verksamheten till sjukvårdens förutsättningar.

Karolina Antonov anser att pandemin har visat på behovet av att kunna digitalisera kliniska prövningar. Lif har tidigare lagt ett förslag till Kommittén för teknologisk innovation och etik (KOMET) om just det.

– Vi behöver arbeta för att få fram säkra digitala tjänster så att man inte behöver sitta bredvid varandra och titta på samma dator. Vi kommer att arbeta vidare med det och anser att förutsättningarna för en nationell tjänst bör undersökas.

Nyligen fick en studie kritik just för att patienter inte hade undersökts av läkare på plats utan endast virtuellt. Ser du risker med hur man använder digitalisering i det här sammanhanget?

– Läkemedelsverket har ett projekt om digitalisering av kliniska prövningar vilket är bra. Men eftersom det är komplicerat är det inget som man gör på ett halvår utan det här är något som vi behöver arbeta med under lång tid och låta få växa fram så att det blir så bra som möjligt.

– Vi vill därför att Läkemedelsverket får ett långsiktigt regeringsuppdrag att ständigt arbeta med innovation inom kliniska prövningar för att ha beredelse för prövningar av morgondagens behandlingar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095