23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Krävs demokrati för säkra läkemedel?

Osäkerheten är sannolikt större med läkemedel och vaccin från ett land med ett auktoritärt styre, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare.

Kan vi lita på läkemedel som kommer från en auktoritär stat? Den frågan är mer aktuell än någonsin nu när demokratiska såväl som odemokratiska länder utvecklar vaccin mot covid-19 i ett rasande tempo.

När Rysslands president Vladimir Putin redan i augusti påstod att landet hade ett färdigt vaccin möttes det av stor misstänksamhet. Vaccinet hade bara testats på 76 personer. Alla som vet något om läkemedelsutveckling förstod att det inte var seriöst.

Kina var först i världen med att godkänna ett vaccin mot covid-19 för begränsad användning. Redan i somras började det ges, fast endast till personer som arbetar inom militären. Några storskaliga tester hade inte genomförts, men det kunde konstateras att vaccinet gav upphov till ett immunsvar.

Kina har nu flera coronavaccin under utveckling och frågan är om vi kan lita lika mycket på dem som på vaccin utvecklade i den fria världen.

Tidigare har det funnits problem med läkemedel från Kina.

År 2007 lät den kinesiska staten avrätta chefen för landets livsmedels- och läkemedelsmyndighet Zheng Xiaoyu.

Han stod anklagad för att ha tagit emot mutor från åtta olika läkemedelsföretag och fick skulden för skandaler med läkemedel som hade lett till många dödsfall.

Det rapporterades om att Kina tog krafttag mot korruptionen inom läkemedelssektorn. Men oavsett om Zheng Xiaoyu var skyldig eller inte till det han anklagades för var avrättningen i första hand ett av många uttryck för det styrande kommunistpartiets maktmissbruk.

Och problemen i den kinesiska läkemedelssektorn kvarstod. Bland annat uppdagades det att ett kinesiskt företag år 2018 hade sålt 250 000 doser av ett undermåligt vaccin mot difteri, kikhosta och stelkramp.

De coronavaccin som snart kommer från Kina testas sannolikt enligt global praxis och det är möjligt att de är fullgoda, men osäkerheten är ändå större med produkter från ett land med ett auktoritärt styre.

Det finns flera skäl till det, bland annat att företag alltid måste göra det de blir tillsagda. Vill statschefen att ett vaccin tas fram rekordsnabbt måste det ske – oavsett om det kan göras säkert eller inte. Dessutom saknas det i länder som Kina grundläggande rättigheter för de anställda i tillverkningen och det finns problem med bristande miljölagar.

Det enda som kan ändra på det är ett demokratiskt styrelseskick där människor oavsett om de är forskare, myndighetsanställda eller annat kan säga vad de vill och där medier får rapportera fritt. Endast genom att tillåta granskning kan ett säkert, stabilt och humant produktionssystem uppnås – det gäller för läkemedel och vaccin liksom för andra varor.

Ledare från Life Science Sweden 4.2020.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.106