23948sdkhjf

EMA: Möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar

Blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar ska anges som en "mycket sällsynt" biverkning av Astra Zenecas covidvaccin. Det fastslår EMA, som ändå menar att nyttan av vaccinet överväger risken för biverkningar.

EU:s läkemedelsmyndighet meddelade på onsdagen att de kommit fram till att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och koagulationsrubbningar.

De flesta inrapporterade fallen rör kvinnor under 60 år, och har inträffat inom två veckor efter vaccination, men EMA:s säkerhetskommitté PRAC har gjort en genomgång av fallen och har inte hittat någon koppling mellan biverkningarna och riskfaktorer.

– Baserat på det nuvarande bevisläget har man inte kunnat bekräfta ett samband mellan biverkningar från vaccinet med riskfaktorer som ålder, kön och tidigare historik av koaguleringssjukdomar hos patienter, sa EMA:s chef Emer Cooke.

Enligt EMA är en trolig orsak till biverkningarna en immunrespons av vaccinet som leder till koagulationsrubbning.

Fram till den 4 april hade 169 koagulationsrubbningar av totalt 34 miljoner vaccinerade rapporterats in i EU. EMA kommer att fortsätta evaluera nya fall som tillkommer under pågående vaccineringar.

På svenska innehållsförteckningar av vaccinet kommer det framöver att stå att kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar är en ”mycket sällsynt” biverkning. Det innebär att färre än en person av 10 000 beräknas drabbas, men Läkemedelsverket bedömer att det snarare kan vara en av 100 000 som får biverkningarna.

I Sverige vaccineras för närvarande bara personer över 65 år med Astra Zenecas vaccin. Folkhälsomyndigheten ska nu gå igenom EMA:s utredning och göra en ny utvärdering av hur vaccinet ska användas i Sverige. Besked väntas i nästa vecka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082